Növényvédelmi konferencia a szőlőkártevők ellen

Szőlészettel foglalkozó szakemberek tanácskoztak
Szőlészettel foglalkozó szakemberek tanácskoztak
Tállya – A szőlő növényvédelmi konferenciáját tartották meg a tállyai Vincellér Házban

A Tokaj-hegyaljai Hegyközségi Tanács, a Tállya-Golop Hegyközség, valamint a DuPont Mezőgazdasági Termékek közös szervezésében bonyolították le azt a tanácskozást, amelyen kiemelt szerepet kaptak a szőlőkártevők elleni megelőzés teendői. Mint azt Popovics István a DuPont területi képviselője, növényvédelmi szakmérnök elmondta érdeklődésünkre, a szakterületen le vagyunk kissé maradva a tőlünk fejlettebb országoktól, nem túl rózsás a helyzet, azonban – hazai viszonylatokban- Tokaj-hegyalja jó helyen szerepel. – Meglepődtem a statisztikai mutatókon, a történelmi borvidéken mintegy kilencvenezer forintot költenek növényvédő szerekre hektáronként, az országos átlag ettől húszezerrel kevesebb – mondta a szakmérnök.

Első teendők

Az idei év kedvezni fog a kártevőknek, tehát nem árt az óvatosság. – Fel kell készülni a legrosszabbakra – folytatta Popovics István. – A termelőknek több pénzt kell majd kiadniuk védekezésre, a DuPont erre, illetve a legjobb védekező szerekkel kapcsolatban igyekszik szaktanácsokat adni.

Rendkívül jó termékek állnak a gazdák rendelkezésére, mint gyakorló szőlőtermelő, ezt bizonyítani tudom.

A metszések utáni első teendőként a gyomirtásokat kellene elvégezni, lesújtó, hogy a tavalyi évben mennyi gyomos szőlővel találkoztam, ez a betegségek és rovarok melegágya. Ebben az esetben nem feltétlenül gondolok kemikáliákra, szóba jöhet a mechanikus eljárás is, magyarul a kapálás – mondta a területi képviselő.A programon szó volt még – hazai és világviszonylatban – a szőlő -és bortermelés helyzetéről.

SFL