Növényeket védenek a növények

A paradicsom főzete atka, levéltetű és káposztalepke ellen is véd
A paradicsom főzete atka, levéltetű és káposztalepke ellen is véd - © Fotó: Magánarchívum
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Hagyjuk, hogy megvédhessék egymást a növényeink!

Ha meg szeretnénk védeni a növényeinket a károkozóktól, akkor a legegyszerűbb és legkézenfekvőbb – egyben legtermészetesebb – megoldás az lehet, ha ezt egy másik növénnyel tesszük meg. Ennek egyik módszere, ha társnövényként használjuk őket, azaz egy területre, egymás mellé ültetjük őket, hogy az egyik kifejthesse a másik kórokozóira természetes riasztó, védekező hatását. De olyan növények is vannak, amelyek forrázat vagy hideg vizes kivonatként használhatóak.

Társnövények

Így társnövényként például a bársonyvirág fonálféreg, a borsmenta cseresznyelégy, a csombor (borsikafű) fekete levéltetű, a fehér árvacsalán burgonyabogár, a kakukkfű levéltetű, káposztalepke, míg a paszternák csiga ellen védi a zöldségeinket, ezeket a növényeket ugyanis nem szeretik, így kerülik. Társnövényként és mulcsként is hasznosítható a zsálya káposztalepke, a körömvirág fonálféreg, illetve a sarkantyúka levéltetű, vértetű ellen, utóbbi teaként is használható. A társnövény mellett forrázatként is használhatjuk a metélőhagymát lisztharmat és varasodás ellen, illetve társnövényként és erjesztett léként a fokhagymát csiga, hangya, levéltetű, atka és szürke penész ellen. A csalán társnövény, trágyalé és hideg vizes kivonatként használható a levéltetű és a hangya ellen. Az erdei pajzsika pajzstetvek, vértetvek és szamócaeszelény ellen használható hideg vizes kivonat és hígítatlan formában. A fehér üröm forrázata hat az atka, földibolha, hernyó, almamoly és sárgarépalégy ellen. A fekete bodza teája a káposztalepkéket riasztja. A paradicsom főzete jó az atkák, levéltetű- és káposztalepke-károkozás megelőzésére.

A rebarbara erjesztett leve a hagymalégy és fekete levéltetű ellen tesz jó szolgálatot.

Mi mire jó?

A torma forrázata a palántadőlést és a paradicsom baktériumos megbetegedését előzi meg. Széles a felhasználási lehetősége a gilisztaűző varádicsnak, amelynek forrázatát lemosópermetezésként, vagy vegetációs időszakban a hideg vizes kivonatát használhatjuk, méghozzá a baktériumos betegségek, a lisztharmat, a rozsda, atka, málnabogár és szamóca-bimbólikasztó elriasztására, vagy elpusztítására.

ÉM-HI
hirdetés
hirdet�s