Novemberben állítják bíróság elé Kolompár Orbánt

Folytatódhat a Kecskeméti Városi Bíróságon a Kolompár Orbán elleni büntetőeljárás, amit korábban az EP választáson induló politikus mentelmi joga miatt függesztettek fel. Az Országos Választási Bizottság azonban most hivatalosan is tájékoztatást adott a bíróságnak arról, hogy nem szerzett mandátumot az EP választásokon a roma politikus. Ezzel megszűnt a korábbi, ideiglenes mentelmi joga – mondta el a Független Hírügynökségnek Husek Dániel, a Kecskeméti Városi Bíróság elnökhelyettese.

Kolompár Orbánt, az Országos Cigány Önkormányzat elnökét, és három társát eredetileg egy foglalkoztatási pályázaton elnyert, összesen 7,2 millió forintnyi támogatás jogosulatlan felhasználása miatt kívánták bíróság elé állítani Kecskeméten. Nyár elején már a tárgyalás időpontját is kitűzték: június 2-án kezdődött volna a jogosulatlan gazdasági előny megszerzése vádjával indított büntetőeljárás. Mivel azonban időközben kiderült, hogy Kolompár Orbán indult az Európai Parlamenti választásokon, ezért – jelöltként – megillette a mentelmi jog. Ugyanúgy, mint a per másodrendű vádlottját, akit – Kolompár Orbánhoz hasonlóan – az MCF Roma Összefogás Párt indított az EP választáson.

A választásokon az MCF Roma Összefogás nem jutott mandátumhoz, de az eljárás folytatásához a bíróságnak meg kellett várnia a hivatalos, egyúttal jogerős tájékoztatást. Ez az Országos Választási Bizottságtól most megérkezett, így folyatódhat a büntetőeljárás. Időközben azonban a tárgyalásra kijelölt bírónő más ügyeket is kapott, ezért várhatóan csak novemberre tűzik majd ki ismét a Kolompár Orbán és társai elleni tárgyalássorozat kezdetét ebben az ügyben.

Kolompár ellen egyébként két másik ügyben is tart büntetőeljárás. Az Országos Cigány Önkormányzatnál – melynek Kolompár az elnöke – először a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), majd a vám- és pénzügyőrség vizsgálódott. A 2003-2005 közötti időszakban visszaélésekre bukkantak a szervezet gazdálkodásában. A vám- és pénzügyőrség nemrég vádemelési javaslattal lezárta a nyomozást, az ügyészség rövidesen vádat emelhet az ügyben.

A másik ügy egy uniós pályázattal kapcsolatos, abban jogosulatlan gazdasági előny megszerzése miatt tart az eljárás.Sporthírek