November már havat hozhat

Az elmúlt hét csütörtökén Nagykálló és környéke már ízelítőt kapott a hidegből, rövid idő alatt nagy mennyiségű eső és jég hullott. Korábbi időjárási anyag [.doc – 24KB]

A jég helyenként még másnap reggel is látható volt. A gazdák viszont az érintett településekről keddig nem jelentettek kárt – tudtuk meg Szlávik Edina falugazdásztól.

Korai fagyok

Az október 13-ig tartó kellemes, kora őszi meleget szinte napra pontosan követte a Dávid-naptárban is jelzett erős lehűlés. Ez a hideg, esős, lehangoló, „nem szeretjük idő” majdnem két hétig a nyakunkon ül – mondta érdeklődésünkre Dávid Mihály mérnök, időjárás-előrejelző.

Az éjszakák ekkor mínusz 3 fok alá is süllyedhetnek. Ám november 12–15-ig ismét kellemessé válik az idő, ami az elmaradt mezőgazdasági munkák befejezéséhez nagyon jól jön majd. Ezt követően nagy valószínűséggel tartóssá válik a csapadékos időjárás, ekkortól az ősznek, valamint a kora télnek a legkellemetlenebb oldalát érezhetjük. Ami némileg megnyugtató: Mindenszentekkor és Halottak napján a 0 fok körüli éjszakai mellett kellemes nappali hőmérséklettel számolhatunk, és azzal, hogy a krizantémok nem fagynak el.

Fehér karácsonyunk lesz

Október 25-től kezdődően majdnem minden nap számíthatunk éjszakai faggyal, és november közepétől egyre erősödnek olyannyira, hogy a talajmunkákat is zavarhatják.

November második fele már kimondottan téli jellegű lesz, huszadika táján a hajnali hőmérséklet mínusz 10 fok alá is süllyedhet. November 10-e után szinte minden nap várható csapadék, és a december is csapadékosnak ígérkezik. A november végi és a decemberi csapadék már hó formáját öltheti. Az idén nagy valószínűséggel fehér karácsonyra számíthatunk – tájékoztatta a Kelet-Magyarországot Dávid Mihály.

– Lefler György –