Növekvő vendégforgalom a Balatonnál

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétette a múlt év egészének turisztikai forgalmát rögzítő adatokat a kereskedelmi szálláshelyekről, amelyek alapján a Balatontipp.hu kiszámolta a balatoni régió egyes településeire és egészére jellemző változásokat.


Az elemzésből kiderül, hogy a régió egészét nézve a szálláshelyek gyakorlatilag a 2014-es eredményt hozták újra. A 2015-ben teljes forgalomként produkált 4 millió 989 ezer vendégéjszaka 0,8 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi eredményt. A vendégkörön belül a forgalom 34,5 százalékát teszik ki a külföldi vendégéjszakák, amely az előző évhez képest 2,6 százalékos csökkenést jelent. A belföldi vendégkör esetében azonban 2,7 százalékos növekedés tapasztalható. Az ország kiskereskedelmi szálláshelyeit tekintve szintén javuló tendenciát mutat mind a belföldi, mind a külföldi vendégforgalom. A balatoni régiót részletesebben vizsgálva 31 olyan településnek külön-külön is hozzáférhetőek az adatai.

– A forgalom egészét nézve az első helyen álló Hévíz vesztette a legtöbb vendégéjszakát az előző évinél 6,5 százalékkal gyengébb teljesítményével, ami a külföld forgalmának 23,8 százalékos csökkenése miatt következett be. Csak azért lett ennyire kicsi a teljes forgalom visszaesése, mert a belföldi forgalomban itt hozták a legtöbb plusz éjszakát adó, 8,4 százalékos növekedést. Az összes forgalomban a második helyen álló Siófok a régió egészéhez hasonló, 0,7 százalékos növekedést produkált. A külföldi forgalma 2,1 százalékkal csökkent, az első helyét adó hazai forgalomban 1,9 százalékos növekedést realizált. A múlt év igazi nyertesének az összesített forgalom szerint 3. helyen végző Balatonfüred tekinthető, ahol 8,8 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma az egy évvel korábbihoz képest. A külföldi vendégek esetében 12,2 százalékos növekedéssel kiemelkedik a régió nagyobb forgalmat adó többi szereplője közül, de a hazai forgalomban is 6,2 százalékkal javítani tudott a korábbi eredményén. – olvasható a Balatontipp.hu szerkesztőjének elemzésében.

Siófok kereskedelmi szálláshelyein a KSH adatai szerint tavaly 712 ezer éjszakát töltöttek el a vendégek. A város önkormányzatának hivatala a kereskedelmi és a magánszálláshelyek vendégeinek számát is összegezte, így jutott arra az eredményre, hogy a fogalom a 2014-es évhez képest 4 százalékkal nőtt egy év alatt, tavaly először túllépve az 1 milliót.

M. B.