Növekvő népszerűségről számol be a kolozsvári tudományegyetem magyar rektor-helyettese

A magyar karok körül az elmúlt hónapokban kirobbant vita ellenére, rekordszámú beiratkozó volt az idén a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) magyar tagozatán kínált 61 szakra. A felvételi első szakasza lezárult, és az összesítéskor derült ki, hogy a tavalyi mintegy 2400 aspiránshoz képest az idén 3133 magyartagozatos jelentkező volt. Az eddigi évek között néhány száz beiratkozó volt az ingadozás mértéke, most viszont váratlanul mintegy 30 százalékos növekedés van. Emelkedett a beiratkozók száma a román tagozaton is, az összes kar szintjén mintegy 18 százalékkal jelentkeztek többen mint a tavaly. A BBTE magyar tagozatán szeptember elején újabb beiratkozásokat szerveznek az augusztusban érettségizők számára.

Magyari Tivadar, rektor-helyettes, a magyar tagozat vezetője úgy véli, a beiratkozók számának robbanásszerű növekedésére a magyar szakok számának a növekedése, a gyakorlatiasabb képzés, az egyetem régisége és hírneve valamint a magyar tagozat körüli cirkuszok lecsillapodása lehet magyarázat. “Csökkenőben van ugyanakkor azon magyar fiatalok száma, akik a román tagozaton akarnak tanulni” – jelentette ki Magyari.

A Babes-Bolyai Tudományegyetemen az önálló magyar karok létrehozásának követelésekor 2006-ban robbant ki a konfliktus az intézmény vezetősége és a magyar oktatók egy része körül. Az azóta megoldatlan vita miatt mondott le tisztségéből az intézmény két magyar rektor-helyettese is. Magyari Tivadar rektor-helyettesi tisztségbe választása és Nagy László újraválasztása után az egyetemen már magyar nyelvű feliratok is megjelentek, azonban az önálló magyar karok létrehozása várat magára.