Növekvő bizalmatlanság a németek körében

A nemzetközi pénzügyi válság erősen megrontotta a német közhangulatot. Erre utal az első német tévécsatorna, az ARD pénteken közzétett felmérése, amely szerint a lakosság 95 százalékát haraggal tölti el, hogy végülis az adófizető polgárokon csattan az ostor, de a válaszadók 56 százaléka mégis helyesli, hogy az állam segélycsomaggal támogatja a bajba jutott bankokat.

A megkérdezettek 39 százaléka nem bízik a bankok garanciáiban és csaknem kétszer ennyien, azaz 72 százalékban tartanak attól, hogy amerikai és brit pénzintézetekhez hasonlóan, német bankok is csődbe mennek. A valószínű katasztrófától félve a válaszadók egyötöde máris lépéseket tett és részben kivette pénzét a bankból, részben pedig változtatott eddigi befektetésein. Ebben a témában a felmérés elkészítői kiváncsiak voltak arra is, hogy kik siettek először lekötött pénzük megmentésére és kiderült, hogy főleg azok, akiknek havi keresete nem haladja meg az 1500 eurót.

A népharag azonban nemcsak a felelőtlen bankárokkal szemben nyilvánul meg, hanem a politikai vezetőkkel szemben is. Ezért ha most tartanának választást, a szavazók alig 35 százaléka támogatná a kereszténypártokat, és csak 25 százalék voksolna a szociáldemokratákra, ami mindkét kormánypárt esetében egy százalékos szavazatveszteséget jelent. Viszont nőtt a bizalom az ellenzék iránt: a Szabaddemokrata Pártot már 13 százalékban a Zöldeket pedig 11 százalékban támogatják, ami 2 illetve 1 százalékos emelkedést jelent az elmúlt hónapban végzett felméréshez viszonyítva. Két százalékkal csökkent és így 11 százalékra esett vissza a kommunistákat is felölelő Baloldali Párt választóinak tábora, ami arra utal, hogy csak kevesen tételezik fel az egykori NDK-állampártból kinőtt politikai tömörülésről, hogy képes lenne úrrá lenni a krízisen.

Elgondolkodtató viszont az is, hogy a lakosság kereken egyharmadán úrrá lett a politikai csömör, ugyanis ennyien vallották, hogy nem mennének el szavazni; 21 százalék vélekedett úgy, hogy egyetlen párt sem tud számukra meggyőző kiutat mutatni a jelenlegi válságból.

A Berlinben kormányon lévő nagykoalició egyik résztvevőjének sem használt a válság. A konzervatívok számára azonban még mindig némi reménysugárt jelent a kancellár, mert a megkérdezettek 69 százaléka rokonszenvez Angela Merkellel, míg Franz Walter Steinmeier külügyminisztert – aki a Szociáldemokrata Párt nevében indul majd a jövő évi országos választáson a kancellári tisztség elnyeréséért – egy százalékkal kevesebben támogatják.