Növekszik a tatárantilop-állomány a tavalyi tömeges pusztulás után Kazahsztánban

Növekszik a tatárantilop-állomány a tavalyi tömeges pusztulás után Kazahsztánban
Növekszik a tatárantilop-állomány a tavalyi tömeges pusztulás után Kazahsztánban - © Fotó: phys.org
London – Mindhárom populációban növekszik a tatárantilopok száma Kazahsztánban – derült ki a kazah mezőgazdasági tárca által áprilisban végzett állatszámlálásból, amelyet azzal a céllal végeztek a szakemberek, hogy képet kapjanak a múlt évi tömeges pusztulás nyomán a szajgaállomány alakulásáról.

Több mint 200 ezer szajga hullott el bakteriális fertőzés következtében néhány hét alatt 2015 májusában a közép-ázsiai országban. Az ország középső részén élő állomány mintegy 90 százaléka – a globális szajgapopuláció több mint 60 százaléka – elpusztult, ami azt jelentette, hogy a faj a kihalás szélére került.

“A 2015-ös tömeges elhullás főként a nőstényeket és a borjakat sújtotta. Ráadásul az orvvadászat is erősödött a térségben, ezért nagyon aggódtunk ezen állományért” – idézte Steffen Zuthert, a faj fenntartásért küzdő szervezet (ADCI) vezetőjét a phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál. Zuther és kollégái végezték idén áprilisban a tatárantilop-cenzust.

Kazahsztán középső részén a tatárantilop-állomány áprilisban 36 200 állatot számlált. Ez jóval elmarad a múlt év tavaszán jegyzett 242 ezer egyedtől.

A Kazahsztánban élő két másik állománynál is pozitív jeleket tapasztaltak a szakemberek. Az ország európai részén, az Ural folyótól nyugatra eső térségben élő szajgaállomány szinte teljesen felépült a 2015-es tömeges pusztulásból, és ma már ez a legnagyobb tatárantilop-populáció Kazahsztánban, számuk már meghaladja a 70 ezret.

A nyugat-kazahsztáni populáció a legsérülékenyebb. Az orvvadászat miatt a kihalás szélére került, de a 2016-os számlálás adatai szerint hímek egy kicsiny, de erős csoportja túlélte az elhullást és az orvvadászatokat, és lehetővé vált az állomány szaporítása. Az állomány alig éri el a kétezer egyedet.

A jellegzetes fejű, duzzadt orrüregű, nagy szemű és erősen előugró szemöldökű, gyűrűs szarvú állat, amely képes túlélni a hőmérséklet drámai mértékű változásait is, a Föld legveszélyeztetettebb fajai közé tartozik. Mielőtt májusban az állatok elpusztultak, állományukat 250-320 ezer közöttire becsülték, ennek 90 százaléka Kazahsztánban él. 2010-ben és 2011-ben szintén járvány tizedelte az állatokat, akkor pasztörellózis (nyúlvész) fertőzésről beszéltek a szakemberek.

– MTI –








hirdetés