Novartis: együtt működnek a TGA-val, de a Prexige-t nem vonják ki

A Novartis ugyan együttműködik az Ausztrál Gyógyszerészeti Hatósággal (TGA), amely azonnal hatállyal visszavonja a Prexige fájdalomcsillapító termékét, de Magyarországon továbbra is kapható lesz a medicina.

A TGA-nak kétségei merültek fel, hogy a Prexige fájdalomcsillapító nem károsítja-e a májat. A májkárosodás eseteiről ausztrál betegeknél számoltak be, főként azoknál, akik 200 milligramm Prexige terápián voltak. Egy esetben 400 milligramm Prexige-t kapott a beteg.

Az osteoarthrosis nevű izületi megbetegedés kezelésére világszerte a Prexige 100 milligrammos változatát használják, a gyógyszergyár szerint ez a mennyiség biztonságosan alkalmazható – áll a Novartis hétfői közleményében.

A Novartis a közleményben azt írja: együttműködik az Ausztrál Egészségügyi Hatósággal, azonban továbbra is azon a véleményen van, hogy a Prexige pozitív előny/kockázattal rendelkezik a megfelelő betegek kezelésére.

A Prexige-t először 2005-ben vezették be néhány országban. Azóta becslések szerint 7 millió receptfelírás történt világszerte. A Prexige 100 milligramm napi egyszeri dózisát, osteoarthrosis kezelésére engedélyezték több mint 50 országban, beleértve az Európai Uniót, Kanadát, és Latin-Amerikát. A Prexige 100 milligramm július elsejétől érhető el a magyar piacon.

A Novartis közleményét azzal zárja, hogy az egészségügyi hatóságok ajánlásának megfelelően a Prexige készítményt, a lehető legalacsonyabb dózisban, a lehető legrövidebb ideig javasolja alkalmazni.

Ausztráliában eddig két beteg halálát okozta a fájdalom- és gyulladáscsökkentő szer. További nyolc páciens súlyos májkárosodás lépett fel, ketten pedig májtranszplantációra várnak a gyógyszer miatt. Ezért ott már múlt hét szombaton betiltották a Prexige-t, amit körülbelül 60 ezren használnak.
A Novartis által gyártott gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító készítményt elsősorban reumatikus panaszokra, menstruációs görcsökre, posztoperációs fájdalmakra írják fel az orvosok.