Novák Katalin: külföldön is elismerik Magyarország családi értékeket hangsúlyozó politikáját

Washington/Budapest, 2015. szeptember 26., szombat (MTI) – Külföldön is elismerik Magyarország családokat, családi értékeket középpontba helyező politikáját – mondta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár telefonon az MTI-nek azzal kapcsolatban, hogy a Politikai Hálózat az Értékekért nevű nemzetközi, politikusokat tömörítő szervezet tanácsadó testülete alelnökének választottak szombaton Washingtonban.

Az államtitkár kifejtette: több országban követendő példának tartják, hogy ezek az értékek a magyar alaptörvényben és sarkalatos törvényekben is megjelennek. Sokszor az a tapasztalat, hogy a klasszikus értékek, mint a család, a házasság nem kapnak elég hangsúlyt a jogalkotásban – mondta.

Novák Katalin kiemelte: a szövetség nem valami ellen, hanem a családi, emberi kapcsolatok, a tolerancia, a szolidaritás előtérbe helyezéséről szól. Cél az, hogy a politikusok, döntéshozók és a parlamentek képviselői szövetségeseket találjanak egymásban, és érvényre tudják juttatni a közösen fontosnak tartott értékeket a nemzetközi diplomáciában és a hazai jogszabályalkotásban is – tette hozzá.

Az államtitkár elmondta: a szervezet célja a jó gyakorlatok terjesztése. Magyarországnak példaértékű lehet az, hogy a szövetség egyes országaiban rendkívül erősen hallatják a hangjukat a családokat a középpontba helyező civil szervezetek – vélekedett, megemlítve, hogy Magyarországon is indult ilyen mozgalom, kapcsolatban is vannak családokkal foglalkozó civil szervezetekkel.

A szervezet foglalkozik fiatal önkéntesek képzésével is, akik nemzetközi tapasztalatcserében is részt vehetnek, amit majd későbbi munkájuk során kamatoztatni tudnak – emelte ki Novák Katalin.

A Politikai Hálózat az Értékekért (Political Network for Values) egy tavaly decemberben alakult nemzetközi politikai szervezet, amelynek számos ország kormányzati, törvényhozási képviselője tagja. A szervezet kommunikációs platformként és tudásforrásként szolgál a jogalkotóknak, politikai képviselőknek, hogy jó gyakorlatok, tapasztalatok cseréje révén elősegítsék az élet, a házasság és a család értékeinek érvényesülését. Az idei találkozót Washingtonban szervezték meg 17 ország részvételével.

– MTI –
hirdetés
hirdet�s