Novák: a kormány a családok támogatásában látja a demográfiai problémák megoldását

Akt.:
Budapest – A kormány a családok támogatásában látja a demográfiai problémák megoldását, nem pedig “külső erőforrások behozatalában” – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában.

Novák Katalin hangsúlyozta, hogy hosszú távú megoldásokban gondolkodnak. Erről szól az otthonteremtési program, de a bölcsődék építése is, amely intézkedésekkel a gyermekek megszületését szeretnék elősegíteni – tette hozzá.

Az államtitkár szerint a népesedési problémákat az okozza, hogy bár a fiatalok kezdetben kettő-négy, vagy akár még több gyermekben gondolkodnak, végül legfeljebb kettőt vállalnak (az országos átlag 1,44), vagyis nem valósítják meg terveiket.

A kormány célja, hogy minél élhetőbb jövőt kínáljon a fiataloknak Magyarországon, és ebbe az irányba hatnak a mostani jelentős bérnövekedések is a köz- és a versenyszférában egyaránt – mutatott rá.

Novák Katalin kitért arra, hogy fontos megkülönböztetni az Európán belüli szabályozott mozgást a kontinensen kívülről érkező illegális bevándorlástól.

Európa népessége folyamatosan növekszik, ennek oka nem a szaporulat, hanem a bevándorlás, ez pedig demográfiai krízis – mondta. Hozzáfűzte: a magyar népesség folyamatos csökkenése befolyásolja az ország súlyát.

– MTI –