Nőtt a vendégforgalom 2010-ben

Összességében a külföldi és a belföldi turisták, valamint a vendégéjszakák száma is nőtt 2010-ben Magyarországon az előző évhez képest. Mintegy 20 százalékkal kevesebben kaptak üdülési csekket, de a kereskedelmi szálláshelyeknek így is majdnem 14 százalékkal több bevétele származott ebből, mint 2009-ben.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adatai, valamint a Magyar Turizmus (MT) Zrt. által a magyar lakosság utazási szokásairól decemberben készült felmérés eredményei alapján elkészült a Turizmus Magyarországon 2010 című statisztikai kiadvány. Az itthon.hu honlapról letölthető összefoglaló szerint tavaly a belföldi turisták száma ugyan 0,5 százalékkal visszaesett a hazai szálláshelyeken, ám a vendégéjszakák száma 1,6 százalékkal, az átlagos tartózkodási idő pedig 2,1 százalékkal emelkedett 2009-hez képest.


Nőtt a vendégéjszakák száma

A külföldről érkezett vendégek száma 4,8 százalékkal nőtt, ők 1,4 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek Magyarországon. Az átlagos tartózkodási idő ugyanakkor 3,3 százalékkal csökkent, ami annak is köszönhető, hogy egyre gyakrabban három-négynapos hosszú hétvégékre érkeznek hozzánk a külföldiek. A belföldi és a külföldi vendégek száma összesítve tehát 1,9 százalékkal, a vendégéjszakák száma pedig 1, 5 százalékkal emelkedett, míg az átlagos tartózkodási idő 0,4 százalékkal esett vissza 2009-hez képest.

A szállodák 6,5 százalékkal több vendéget fogadtak, akik 6 százalékkal több éjszakát töltöttek Magyarországon, mint egy évvel korábban. Az átlagos tartózkodási idő azonban 0,5 százalékkal itt is viszaesett. A statisztika szerint a kereskedelmi szálláshelyek bruttó belvétele a belföldi turisták költései alapján 48 milliárd 927 millió forint volt, ami 5,5 százalékkal kevesebb, mint 2009-ben. Ezzel szemben a külföldi turistáktól származó bevétel 78 milliárd 573 millió forint volt, ami 1,5 százalékos növekedést jelent. Sokkal jobb eredmény született a vendéglátásból és egyéb tevékenységekből származó bevételek terén: itt a szálláshelyek bruttó bevétele 106 milliárd 784 millió forint volt, ami 11,5 százalékos javulást jelent az előző évi adatokhoz képest.

A szálláshelyek közül a legnagyobb, 32 százalékos vendégéjszaka bővülést a wellness- szállodák könyvelhették el, míg a a legrosszabbul az egycsillagos szálláshelyek jártak, amelyekben 29 százalékkal kevesebb éjszakát töltöttek el a turisták, mint 2009-ben. Összeségében azonban a hazai szálláshelyek 1,5 százalékos növekedést értek el a vendégéjszakák számában tavaly.

A statisztika szerint az üdülési csekkekből 2010-ben 46 milliárd 171 millió forint értékben vásároltak a cégek a dolgozóiknak, ami 4,1 százalékos visszaesést jelent az előző évhez képest. Még ennél is jobban, 20 százalékkal 1 millió 600 ezerre csökkent az üdülési csekk-tulajdonosok száma, ám ők a jelek szerint kihasználták a lehetőséget. A kereskedelmi szálláshelyeknek ugyanis 28 milliárd 921 millió forintos bevételük származott az üdülési csekkekből 2010-ben, ami 13,9 százalékos bővülést jelent.


A leglátogatottabb település

A legnépszerűbb régió a Balaton, amit Budapest és a Közép-Duna vidék, valamint a Dél-Alföld követ. A leglátogatottabb település 2010-ben Budapest volt, amit az összesített eredmények szerint Hévíz és Hajdúszoboszló követ. A legtöbb külföldi turista a szomszédos Ausztriából érkezett, de arányaiban a legnagyobb, majdnem 55 százalékos vendégszám bővülést a Törökországból érkezett turisták produkálták.

-Független Hírügynökség-