Nőtt a rendszerváltásban csalódottak aránya

A 2003-as adatokhoz képest nőtt azoknak az aránya, akik csalódtak a rendszerváltásban – derült ki a GfK Hungária Piackutató Intézet legfrissebb, 2007. februári felmérésének eredményeiből. Nőtt a bizonytalanság az embereket körülvevő világgal kapcsolatban. Változás a négy évvel ezelőtti eredményhez képest, hogy a magyarokat most kevésbé aggasztják saját életük esetleges problémái, mint a politikai-gazdasági élet nehézségei.

Négy évvel ezelőtt még minden negyedik, az idén viszont csak minden ötödik megkérdezett nyilatkozott úgy, hogy a rendszerváltás nagyjából beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A csalódottak tábora jóval szélesebb. Csaknem megduplázódott –
14-ről 26 százalékra nőtt – azok hányada, akik nagyot csalódtak a rendszerváltásban.

A 2003-ban mért 53 százalékkal szemben az idén már 64 százalék nyilatkozott úgy, hogy az emberek nem értik a körülöttük lévő világot. A megkérdezettek túlnyomó többsége, 80 százaléka érvelt a fogyasztás visszafogása mellett, mondván, nem tudhatjuk, mit hoz a jövő. Ezzel szemben 20 százalék hedonista elveket vall, szerintük érdemesebb a mának élni. A legutóbbi felmérés óta öt százalékkal csökkent azoknak az aránya, akik szerint “nem baj, ha az új erkölcsök és új szokások alakulnak ki”. A válaszadók 64 százaléka véli úgy, “nagy baj az, hogy eltűntek a régi erkölcsök”.

A februári megkérdezésből az is kiderült, hogy 2003-hoz képest kevesebben tartanak az olyan személyes problémáktól, mint a magány, az egyedüllét és a munkahely elvesztése. Ezzel szemben a gazdasági és politikai élet aggasztja inkább a közvéleményt. 12 százalékponttal nőtt, így 67 százalék azok aránya, akik rossz gazdasági helyzettől és a recessziótól félnek. A 2003. évi 42-ről 47 százalékra nőtt azok aránya, akik a politikai szélsőségesek elszaporodásától félnek, és 38 helyett ma már 44 százalék tart a külföldiek nagyszámú megjelenésétől.

A GfK Hungária Piackutató Intézet 1992 óta rendszeresen megkérdezi a magyar közvéleményt egyebek mellett arról, mennyiben teljesültek elvárásai a politikai-gazdasági rendszerváltás óta. 2007. februárjában 1000 embert vontak be a kutatásba.