Notre-Dame – Ez az egész világ tragédiája…

Akt.:
Hétfőn este gyulladt ki a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzat és a tetőszerkezet
Hétfőn este gyulladt ki a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzat és a tetőszerkezet - © Fotó: Orosz Erzsébet
Párizs – Tűz pusztított a Notre-Dame-ban, a székesegyház szerkezete és két fő tornya megmaradt.

Hosszú órákon keresztül, éjszakába nyúlóan lángolt Párizs egyik fő nevezetessége, a Notre-Dame. A székesegyházban a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzat és a tetőszerkezet gyulladt ki hétfő este. A tűz gyorsan továbbterjedt. Több százan vettek részt a mentési munkában, először kívülről, majd belülről oltották a tüzet, hogy ne omoljon be az épület. Drónokat és helikoptereket is bevetettek, a katedrális belsejébe robotot is küldtek. Bár a hatóság emberei minden tőlük telhetőt megtettek, a födém, a huszártorony beomlott. A Notre-Dame szerkezete és többi tornya azonban hajnalra megmenekült a teljes pusztulástól. Három ember sérült meg könnyebben a tűzben, két rendőr és egy tűzoltó.

Baleset miatt nyomoznak

Bár a templom belsejét sem kímélte a tűzvész, de sikerült szinte mindent kivinni. A kegytárgyak többsége így megmaradt, és átmenetileg a párizsi városházára került. Amíg a Notre-Dame-ot helyre nem állítják, a Louvre múzeum ad majd otthont a műtárgyaknak. A festmények egy része olyan nagy méretű, hogy nem tudták kivinni, de a szakemberek abban bíznak, hogy restaurálhatóak.

Patrick Chauvet, a katedrális igazgatója elmondta, hogy a lángok nem érték el a katedrális kincstárát, és az egyik legfontosabb ereklyét, Jézus Krisztus töviskoronáját is sikerült kimenteni az égő épületből.

A következő napok legnagyobb kérdése, hogy mennyire rongálódott meg az épület szerkezete. A helyzetről szakértők és építészek tanácskoznak, a tűzoltók az ő javaslataik alapján folytatják tovább a munkát.

A párizsi ügyészség baleset miatt indított nyomozást. A szándékos gyújtogatás és a terrortámadás lehetőségét kizárták a hatóságok.

„Az egész világ tragédiája”

Párizs polgármestere az ország történetének egyik legnagyobb szörnyűségeként beszélt a szomorú esetről.

„Ez a katasztrófa az egész világ tragédiája. A katedrális mindig is a város meghatározó épülete volt, emellett a francia történelem kulcsfontosságú építménye, mégis az egész kereszténység ikonikus templomának számít. Egy igazi jelkép” – nyilatkozta Párizs első embere.

Emmanuel Macron, Franciaország elnöke is a helyszínre sietett, csakúgy mint a kormányfő és több miniszter is. Az elnök azt ígérte, újjáépítik a Notre-Dame-ot.

„A legrosszabbat sikerült elkerülni. A tűzoltók bátorságának köszönhető, hogy a székesegyház homlokzata és két fő tornya nem dőlt le. A katedrális a történelmünk, az irodalmunk és a szellemünk része. Nagy eseményeink, járványaink, háborúink és felszabadulásaink színhelye, vagyis életünk epicentruma” – mondta az elnök.

Részvétnyilvánítás, segítség

A Notre-Dame nemcsak a kereszténység franciaországi jelképe, hanem a közös európai örökség része is, és Németország kész részt venni helyreállításában – mondta Angela Merkel német kancellár kedden. Jelezte: hazája készen áll „a német szakértelmet, a német tapasztalatokat” a Notre-Dame helyreállításának szolgálatába állítani, és megkezdik az egyeztetéseket a templom helyreállításához nyújtandó támogatásról.

A magyar emberek nevében együttérzését és támogatását fejezte ki Orbán Viktor miniszterelnök Emmanuel Macron francia köztársasági elnöknek és Éric de Moulins-Beaufort reimsi érseknek, a Francia Püspöki Kar elnökének a párizsi ­Notre-Dame székesegyházat ért tragikus tűzeset kapcsán. Hálával és elismeréssel adózunk a párizsi tűzoltók hősies küzdelme előtt, mellyel sikerült megfékezniük a tomboló lángokat, megmentve az európai kereszténység egyik jelképét a teljes pusztulástól – fogalmazott Orbán Viktor.

Magyarország a lehetőségeihez mérten mindig támogatja a bajba jutott keresztény közösségeket, ezért természetes, hogy a Notre-Dame újjáépítésében is hajlandó részt venni – mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten. Kérdésre válaszolva Szijjártó Péter közölte, az anyagi segítségnyújtás mellett a kormány koordinációs feladatokat is vállalhat, amennyiben magyar szakemberekre volna szükség a párizsi katedrális megmentéséhez.

A legjobb orosz restaurátor szakemberek segítségét ajánlotta fel a tűzvészben súlyosan megrongálódott Notre-­Dame helyreállításához Vlagyimir Putyin orosz elnök Emmanuel Macronnak – közölte a Kreml sajtószolgálata.

Gyűlnek az adományok

Kedden kora délutánra 600 millió euró (közel 192 milliárd forint) adomány gyűlt össze francia cégektől és vagyonos családoktól. A L’Oréal örökösei, a Bettencourt-Meyer család, valamint a kozmetikai óriáscég összesen 200 millió eurót adományoz. Az Arnault család és az LVMH divatcég 200 millió eurót, a Total kőolajipari cég és a Pinault család pedig 100 millió eurós adományt ígért.

A rekonstrukció teljes költségét és a helyreállításhoz szükséges időt egyelőre meg sem tudták becsülni a szakemberek.

ÉKN-összefoglaló


Párizs - Lapcsoportunk egykori munkatársa, Orosz Erzsébet jelenleg Párizsban él, ő is mesélt a történtekről. „A párizsiak, de mondhatnám, a franciák nagyon nagy veszteségként élik meg a Notre-Dame tragédiáját. Sokkolta az embereket, ahogy engem is. Mindenki nyomon követte az eseményeket a televíz...

Lángokban állt a Notre-Dame
Miskolc, Párizs - Raymond Lardellier 30 éve Miskolcon él, de teljesen lesújtotta a Notre-Dame katasztrófája. – Nehéz szavakba önteni, hogy mit érzek most - mondta lapunknak Raymond Lardellier, a miskolci Alliance Française igazgatója, amikor a párizsi Notre-Dame-székesegyház tetőszerkezetét és hu...