Nőt végeztek ki az Egyesült Államokban

A tiltakozások ellenére kivégezték Teresa Lewis-t az Egyesült Államokban csütörtökön. Az asszony megölette férjét és mostohafiát, hogy megszerezze életbiztosításukat. Ügyvédje szerint nem lett volna szabad kivégezni szellemi visszamaradottsága miatt.

A Virginia állambeli Greensville fegyintézetben adták be a méreginjekciót a 41 éves asszonynak. Ügyvédje szerint “nyugodtnak és határozottnak” tűnt, amikor bevitték a kivégzőszobába, ezzel szemben az amerikai sajtó arról írt, hogy “idegesnek és ijedtnek” látszott. Utolsó szavaival a mostohalányának üzent: “Azt akarom, hogy tudja, nagyon szeretem, és nagyon sajnálom” – mondta Lewis.

A bíróság 2003-ban ítélte halálra az asszonyt, aki a vád szerint egy évvel korábban felbérelt két férfit, hogy öljék meg férjét és mostohafiát, hogy megszerezze életbiztosításukat. A két férfit életfogytiglani börtönre ítélték, egyikük 2006-ban öngyilkos lett. Lewis 70-es IQ-val rendelkezett, ezért is kérte ügyvédje, hogy szellemi visszamaradottsága miatt változtassák büntetését életfogytiglanra. Virginia állam kormányzója lett volna az utolsó esély, hogy megakadályozza a kivégzést, de Bob McDonnell azt mondta, nem avatkozik az ügybe.

A börtön előtt 30, a kivégzést ellenző tüntető gyűlt össze, hogy imádkozzanak Lewis-ért. “Ez nem több, mint legális lincselés” – mondta egyikük. Az elmúlt csaknem száz év alatt ő volt az első nő, akit kivégeztek Virginiában, és a 12. az egész Egyesült Államokban a halálbüntetés 1976-os újbóli bevezetése óta.

– Független Hírügynökség –
hirdetés


hirdet�s