Nőt küld az űrbe Kína

Hamarosan női űrhajóst küld a világűrbe Kína – írta csütörtöki számában a China Daily című napilap, Jang Livejre, a pekingi űrprogram újonctoborzást irányító illetékesére hivatkozva. Jang, aki első kínaiként 2003-ban járt a kozmoszban, egy internetes chat-szobában elárulta: a kínai űrkutatási hivatal már keresi az első női tajkonautát. “Úgy vélem, a kínai nők hamarosan az űrben lesznek” – fogalmazott Jang.

Az űrhajós szavait alátámasztja a kínai légierő egyik kiképzési illetékesének nyilatkozata is. Szuj Kuoseng egy másik lapinterjúban kijelentette, hogy az első kínai nő várhatóan 2012-ben indul a világűrbe. A Nafang Weeklynek adott interjúban az illetékes elmondta: áprilisban végzett 16 női pilóta a kínai légierő kiképzőiskolájában – közülük kerülhetnek majd ki a jövő női tajkonautái. Ezek a női pilóták egyébként – akiket a kiképzés kezdetén mintegy 150 ezer érettségiző közül választottak ki – az első női vadászpilóták a kínai hadseregben.

Kínai a harmadik olyan nemzet a világon, amely saját készítésű űrhajóján, saját kilövőállomásáról embert juttatott a kozmoszba. Jang Livej – első kínaiként – a Sencsu-5 űrhajó fedélzetén 2003-ban járt a világűrben. Peking ezután még kétszer küldött tajkonautákat az űrbe, távlati céljai között pedig a Holdra-szállás és egy saját űrállomás felépítése is szerepel.

A világ első női űrhajósa a Szovjetunió állampolgára, Valentyina Tyereskova volt, aki 1963 júniusában a Vosztok-6-os űrhajó fedélzetén hagyta el a Föld légkörét. A kozmonauta három napig tartózkodott a világűrben.Sporthírek