Friss hírek

2009.11.11. 16:54

Átvette a Húszéves a Köztársaság Díját Göncz Árpád

<p>Molnár Csaba, a Miniszterelnöki Hivatalt vezetõ miniszter szerdán átadta Göncz Árpád volt köztársasági elnöknek a Magyar Köztársaság kikiáltásának 20. évfordulója alkalmából alapított Húszéves a Köztársaság Díjat. A díjat a volt köztársasági elnök otthonában vette át.</p>

Az elismerés átadásakor Molnár Csaba kancelláriaminiszter azt mondta, hogy Göncz Árpád neve egybeforrt a magyar rendszerváltással, a harmadik Magyar Köztársaság elsõ évtizedével, az épülõ és alakuló demokráciánk kibontakozásával. Nélküle nem lenne ma olyan demokratikus és kulturálisan nyitott Magyarország, mint amilyenné az utóbbi évtizedekben vált. Molnár Csaba azt is hangsúlyozta, hogy Göncz Árpád nehéz idõszakban vállalta az elnöki hivatást: egy fiatal köztársaság elnöke volt, egyszerre kellett a piacgazdaság és a demokrácia intézményi feltételeinek eleget tenni.

A kormány október 6-i ülésén döntött a "Húszéves a Köztársaság" díj alapításáról, a díjat azok kaphatják meg, akik tevékenységükkel hozzájárultak a békés rendszerváltáshoz. A 23 kitüntetett egy kisplasztikai alkotást és egy, az adományozást igazoló okiratot kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!