Norvég tinédzserek ételmérgezése Budapesten – szalmonella fertőzés miatt bezárták a tálalókonyhát, a főzőkonyha magától bezárt

Szalmonellát mutatott ki a laboratóriumi vizsgálat azokból az ételmintákból, amelyeket múlt héten gyűjtött be az ÁNTSZ egy budapesti kollégiumból, ahol harmincegy norvég diák kapott fertőzést. A XIII. kerületi Pannónia úton lévő kollégium tálalókonyháját az ÁNTSZ bezáratta és így jártak volna el a főzőkonyhával is, ahol az ételeket készítették, ha az nem zárt volna be magától. Kórházban már csak három fiatal van, a többiek gyógyultan távozhattak. A főzőkonyhát fel kell újítani és a dolgozókon is elvégzik a szükséges vizsgálatokat.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, a XIII. kerületi Pannónia úton lévő kollégiumban lettek rosszul csütörtök délelőtt a 15-16 év körüli norvég fiatalok.. A helyszínre érkező mentők a hányással és hasmenéssel küszködő fiatalokat a fővárosi Erzsébet és a László Kórházba vitték a mentők.

Muszkás Mária, az ÁNTSZ Közép-magyarországi Regionális Intézetének élelmezés- és táplálkozás-egészségügyi csoportvezető főorvosa a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a laborvizsgálatok nagy része már elkészült. A főzőkonyhán és a tálalókonyhán vettek ételmintákat. Sok mintából mutatták ki a szalmonella jelenlétét. A kollégium tálalókonyhájának működését felfüggesztették a dolgozók laboratóriumi szűrésének befejeztéig. A helyiségeket ki is kell takarítani. Bezáratták volna a főzőkonyhát is, de ott amúgy is nyári szünetet tartottak volna, az ételmintákat éppen zárás előtt egy nappal sikerült megszerezni. Ezt a konyhát teljesen ki kell festeni és a dolgozókon szintén el kell végezni a szűrővizsgálatokat. Csak a tisztasági ellenőrzés után és csak a vizsgálaton átesett dolgozókkal nyithatnak ki újra, vélhetően majd szeptemberben.

Kelemen Erzsébet, az ÁNTSZ járványügyi osztályvezetője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy elkészült több, a betegektől vett laborminta elemzése is. A norvég fiatalokban szintén szalmonellát mutattak ki – hogy pontosan melyik típus, azt még vizsgálják. A végső adatok szerint a norvégok 33-an voltak. Egy felnőtt kísérőnek és egy gyereknek nem lett baja, egy másik gyereknek csak hasi görcsei voltak, őt nem kellett kórházban tartani. Egyébként a Csoport nagy része már elhagyhatta a két kórházat. A Szent László kórházban már csak egy, a Péterfy Sándor utcaiban még kettő gyereket ápolnak. A konyai dolgozók szűrése még tart.

A Független Hírügynökség az ÁNTSZ-től megtudta, hogy a két konyha az ellenőrzések és a dolgozók szűrése mellett a vizsgálat teljes lezárta után feltehetően pénzbüntetésre is számíthat. Vélhetően nekik kell kifizetni a vizsgálatok költségeit, illetve minőségvédelmi bírságot is kaphatnak.