„Normális ember lennék…”

Akt.:
A nővérke, a rab és a csendőr is ott volt a Szegények farsangján
A nővérke, a rab és a csendőr is ott volt a Szegények farsangján - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Bűvészmutatványokat és meleg ebédet kaptak farsangra a rászorulók.

A sarokban egy egérke ül, a sor szélén egy méhecske, a széksor elején pedig egy csiga. Különleges farsangon jártunk hétfőn, a Szegények farsangján, melyet a Magyar Vöröskereszt Hajléktalanokat Gondozó Központjában rendeztek. A műsort és az ebédet a Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrend Észak-Magyarországi Szent János Kommendája biztosította.

farsang-20-aj

A műsor még nem kezdődött el, így van egy kis idő beszélgetésre. A méhecske nem túl vidám, bár azt mondja, a farsang arra való, hogy felvidítsa az embereket.

– Gyerekkoromban öltöztem fel utoljára. Voltam királylány, katica – sorolja Pintyiné Szajkó Tímea, akinek csápjai ide-oda imbolyognak.

Kérdezzük, ha egész évben farsang lenne, mi szeretne lenni. Szemei még szomorúbbak lesznek.

– Normális ember – mondja ki végül. – Mert most nem vagyok az. Agyvérzésem volt, a fél oldalam lebénult. Ha meggyógyulhatnék… – Tímea nem fejezi be a mondatot.

farsang-01-aj

„Ha 14 lehetnék”

A csigának öltözött Csukás Zoltán viszont jókedvű, elújságolja, a jelmezt ő választotta magának. Nagyon tetszik neki, csak „nehogy jöjjenek a franciák, mert ők szeretik a csigát”, tréfálkozik. Pedig a sorsa neki sem alakult jól.

– Ha lehetne, azt kívánnám, hogy legyek újra 14 éves. Mert korán otthagytam az iskolát. Aztán később kitanultam a géplakatos szakmát, de amputálni kellett az egyik lábam, utána már nem tudtam dolgozni – foglalja össze életét.

Kezdődik a rendezvény. A közönséget a lovagrend nevében gróf Nyáry Éva nagyperjel és Hollósy András lovag köszöntötte, mutatványaival pedig Hegyaljai Sándor bűvész szórakoztatta. A kommenda 250 adag meleg ételt biztosított a rászorulóknak.

ÉM-HE

farsang-09-aj
hirdetés


hirdet�s