Normál bíróságon kell pert indítani a francia vasút ellen a zsidók deportálásának ügyében

Egy francia fellebbviteli bíróság kedden megváltoztatta azt a korábbi bírósági ítéletet, ami szerint a francia állami vasútnak kártérítést kell fizetnie a zsidók deportálásában játszott szerepe miatt. Az állam elleni pereket intéző úgynevezett adminisztratív bíróság úgy ítélte meg, hogy az ügy kívül esik a hatáskörén: a jogi személynek számító vasúttársaság ellen normál bíróságon kell pert indítani.

A toulouse-i adminisztratív bíróság 2006 júniusában úgy döntött, hogy a társaságnak fejenként hatvanezer eurót, azaz körülbelül 15 millió forintot kell kifizetnie azoknak, akiknek rokonait Franciaországból szállították a koncentrációs táborokba.

A vasúttársaság a bírósági tárgyaláson azzal védekezett: nem volt lehetősége arra, hogy nemet mondjon a megszálló német hadsereg kéréseinek, aki megpróbált ellenállni, azt lelőtték. A bírósági anyagokból ugyanakkor kiderül: a vasúttársaság felszámolta a költségeket, és még azután is követelte a zsidók szállítása után járó összeget, hogy Franciaországot felszabadították.

A pert Alain Lipietz francia európai parlamenti képviselő és testvére indította. A bordeaux-i fellebbviteli bíróság döntése ellen egy párizsi bíróságon fellebbeznek.