Nőnapon is hátrányos helyzetben – RTL Klub

Ki tüntetéssel, ki virággal ünnepelte a nemzetközi nőnapot. Sok civil szervezet azért tüntetett, mert szerintük a nőket még mindig elnyomják a munkaerőpiacon, és továbbra is sokan a családon belüli erőszak áldozatai – számolt be az RTL Klub Híradója.

Csütörtökön szinte mindegyik férfi vásárolt virágot a nőknek. A nemzetközi nőnap korábban azonban nem a nők megünnepléséről szólt. Tóth Györgyi, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület munkatársa elmondta, hogy a nemzetközi nőnap a nők emberi jogairól szól, ezért is lett belőle ENSZ-világnap. Eredetileg egy amerikai munkásnő tüntetés időpontja volt, ahol a jobb munkakörülményekért tüntettek.

A nőket most is sok megkülönböztetés éri világszerte, így Magyarországon is. Felmérések szerint ma egy átlagos fizikai munkát végző magyar nő negyedével kevesebbet keres, mint egy férfi, és az arány még rosszabb a szellemi munkát végzőknél: ott a nők átlagosan a férfiak keresetének csak a kétharmadát kapják meg. Az Amnesty International szerint ez azért is lehetséges, mert a társadalom egyszerűen megszokta, hogy a nők rosszabbul keresnek.

Az Amnesty International a nőnapon az afrikai nők elnyomása ellen tüntetett, de a helyzet Magyarországon sem rózsás. A felmérések ugyanis azt mutatják, hogy minden ötödik nőnek, vagyis körülbelül egymilliónak kell szembenéznie a családon belüli erőszakkal.Sporthírek