Nokia E65 – ami kell

Nokia E65
Nokia E65
Budapest – A 3GSM kiállításon mutatkozott be az E65 hivatalosan. Ezért is volt furcsa, hogy még kiutazásunk előtt érkezett egy hívás az XXL GSM-től, hogy lenne tesztelésre egy példány.

Aztán kiderült, hogy a nagy elektronikai áruházak kínálatában is megjelent már a modell, ez minimum érdekes. Alighogy visszatértünk, meg is érkezett a tesztpéldány, úgyhogy immáron majdnem egy hete nyúzom teljes megelégedéssel.


Nokia E65
Technológia GSM 850/900/1800/1900 + UMTS
Méret 105x49x15,5 mm
Súly 115g
Kijelző 240×320 pixel, 16 millió szín, TFT
Telefonkönyv 50MB
SMS/MMS memória 50 MB/40 MB
Egyéb memória microSD kártya
Java MIDP 2.0 + Symbian alkalmazások
Vibra funkció van
Naptár van
Ébresztés van – kikapcsolva is
Számológép van
GPRS/EDGE/3G 4+2/4+2/van
Push To Talk van
Infra/Bluetooth van/van – 1.2
Prediktív magyar T9
Hangtárcsázás van
Hangrögzítő 1 perc
Hangvezérlés van
Valutakonverter van
FM rádió nincs
Kihangosítás van
Alap akkumulátor 1000 mAh Li-Ion
Készenléti idõ 265 óra
Beszélgetési idõ 360 perc
Fényképezõgép 2 megapixel + 352×288 videó
POP3 e-mail van
WAP böngésző 2.0
HTML böngésző van – kereteket is kezel
Játékok gyárilag nincs
Csengőhangok MIDI, MP3, MP4, eAAC+
Operációs rendszer Symbian OS 9.1
MP3 lejátszás van – háttérben is
Egyebek Sztereó fejhallgató, bőrtok és USB kábel az alapcsomagban, WLAN

Az E sorozat egyre töb tagot számlál. A business célú felhasználás hozadéka, hogy az összes ilyen modell Symbian rendszert kapott, ám aki nem óhajt egy akkora téglával rohangálni, mint a szintén frissen bemutatott E90, mindenképpen mérlegelje jelen tesztünk alanyának képességeit. Az E65 ugyanis kategóriájának egyik ásza lesz, erre nagyobb összegű fogadásokat is hajlandó lennék kötni.

Az E65 csak egy picivel nagyobb, mint egy Samsung Z560, nem is sokkal vastagabb, tehát nyugodtan kijelenthető, hogy abszolút rendben van a mérete. A súly kérdésénél 115 gramm a hivatalos adat, de nehezebbnek érződik az eszköz. Ennek oka talán, hogy nagyon masszív a készülék. Miután ez az első olyan E sorozató Nokia, amely szétcsúsztatható kivitelezést kapott, ezért a 6280 ilyen jellegű fiaskója után árgus szemekkel kerestem lötyögés nyomát, de nem leltem.

Gombok

A telefonon elhelyezkedő gombok külön fejezetet érdemelnek, tekintettel arra, hogy több van belőlük, mint egy átlagos Symbian készüléken. A képernyő alá pakolt gombhalmaz rejteget meglepetéseket, itt a navigációs négyzet mellett még nyolc billentyű kapott helyet. Érdekes a megvilágítás is, ugyanis mind a nyolc kezelőszerv nagyon halvány zöld színű fényt kapott, kivéve magát a navigációs készséget.

Képernyő

A képernyőt már ismerhetjük például az N73-ból, 240×320 pixeles felbontással rendelkezik, ehhez 33×44 milliméteres terület társul. Annyi fejlődés van, hogy ez most már 16 millió színű, no nem mintha ez bármin is változtatna. Egy rossz szavam sem lehet rá, bőven elegendő paraméterek ezek egy ilyen kategóriájú telefonba is. Ha a fedlapot a helyére toljuk, akkor mindig megkérdezi a szoftver, hogy óhajtjuk-e lezárni a billentyűket. Ha nem válaszolunk, akkor úgy veszi, hogy nem óhajtottuk.

Szevezés

A szokásos szervezőfunkciók nem hiányoznak. A naptár remek, az ébresztésnél már van ok a morgásra: megint csak egyetlen, ismétlődés nélküli időpontot hajlandó megjegyezni az eszköz. Azt persze kiírja a szemét, hogy mennyi időm van még a felkelésig, és most kivételesen úgy érezzük, hogy jogos a kritika, mert az ugyanezen oprenszert és platformot használó Samsung i520 képes volt ennél normálisabban megoldani a dolgot, tehát bizony baromira nem a 9.1-es Symbian korlátozza le ezt a funkciót. Szintén csúnya nézést váltott ki a kemény egy perc hosszan rögzíteni képes diktafon. Ha már komponáltak hozzá egy dedikált gombot oldalra, akkor a szoftveres oldalával is illett volna foglalkozni.

Adatkommunikáció

HSDPA ugyan nincs, de GPRS, EDGE és 3G akad. A beállításvarázsló igen egyszerűvé teszi a különböző adatfiókok paraméterezését. A beépített böngészőt már ismerjük, de megint odaver, a transzparens ablakban látható kószálás és a pici egérkurzor igen élvezetessé teszi a dolgot. Látványos az előzmények screenshot jellegű megmutatása, egyszóval igen, a Minimap technológia újfent bizonyított.

Ha azt az egy-két apróságot leszámítjuk, amit egy Symbian júzer mára már talán meg is szokott (béna ébresztő és diktafon, lassú BT), akkor az utóbbi idők egyik legjobb, ha nem a legjobb üzleti modellje járt a kezemben. Könnyű kezelni, nem túl nagy, jó az összeszerelési minőség és magasan van a tudásszint is. Ehhez jár még a Symbian rugalmassága, ráadásul a telefon kezdőára sem olyan vészes, pedig az újdonságok általában magasan kezdik.

A telefonról részletesebben a mobilarena.hu-n olvashat.


Fotó: mobilarena.hu