Nők és férfiak kettős mércével

Brüsszel – Különbségek vannak a fizetésben, státuszban, foglalkoztatásban, képzettségben. A női munkavállalók szegényebbek mint férfi társaik és nagyobb valószínűséggel lesznek munkanélküliek is.

Az Európai Unió tagországaiban még mindig jelentős a különbség a férfiak és a nők fizetése között. Az eltérés nagyjából átlagosan 15 százalék. Nem mérnek azonos mércével akkor sem, ha egy-egy fontosabb pozíció betöltéséről van szó: a vállalatvezetők 32 százaléka nő, 10 százalék az igazgatósági tagok aránya, és mindössze 3 százalék a női irányítás a jelentősebb nagyvállalatoknál.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) elemzése is kiemeli: miközben világszerte emelkedik a női munkavállalók száma, növekszik körükben a munkanélküliség is. A férfiak és nők között nagy különbségek vannak a foglalkoztatási ágazatot és a képzettséget tekintve is, ezért a munkavállalók körében tapasztalt szegénység inkább a nőket sújtja.

Becslések szerint a világ dolgozó szegényeinek 60 százalékát a nők teszik ki. A dolgozó szegények azok, akik nem keresnek annyit, hogy képesek legyenek magukat és családjaikat a napi 1 dollár/fő jövedelmi szint fölé emelni. Ugyanakkor ma a foglalkoztatott nők teljes számához viszonyítva több nő (47,9 százalék) rendelkezik bérrel és fizetéssel járó munkával, mint 10 évvel ezelőtt (42,9 százalék).