Nagyvilág

2012.02.17. 13:47

Az atomcsend-egyezményhez való csatlakozásra szólította fel az országokat az ENSZ főtitkára

Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti: Bécs, 2012. február 17., péntek (MTI) - A kísérleti atomrobbantásokat tiltó egyezményhez való csatlakozásra szólította fel a kormányokat Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára pénteken Bécsben.

Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti: Bécs, 2012. február 17., péntek (MTI) - A kísérleti atomrobbantásokat tiltó egyezményhez való csatlakozásra szólította fel a kormányokat Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára pénteken Bécsben.

 

Azok az országok, amelyek nem vesznek részt az átfogó atomcsend-szerződés egyezményében, nem teljesítik felelősségüket a nemzetközi közösséggel szemben - mondta Ban Ki Mun. A diplomata a szerződés életbe lépését előkészítő szervezet (CTBTO) fennállásának 15. évfordulója alkalmából tartott beszédet a bécsi ENSZ-központban. A tesztrobbantások tilalma "jogi és erkölcsi kötelezettség" - jelentette ki. Meggyőződését fejezte ki, hogy a tesztelés tilalma elvezet a nukleáris leszereléshez is.

Hogy az egyezmény hatályba lépjen, ahhoz még nyolc meghatározott országnak is alá kell még írnia, illetve megerősítenie azt. Ban Ki Mun kijelentette, kész elutazni az egyezményhez még nem csatlakozott országokba, hogy személyesen sürgesse a kormányokat. "Nincs jó ok a nem-csatlakozásra" - mondta. A főtitkár kérdésre válaszolva úgy vélekedett, kizárólag politikai akarat kérdése, hogy a szerződés életbe lépjen. "Több nyomásra van szükség" - tette hozzá.

Ban Ki Mun kijelentette, elkötelezett a nukleáristeszt- és atomfegyvermentes világ mellett. "A nukleáris robbantások szennyezik a környezetet, és a politikai légkört is, mert bizalmatlanságot, elszigetelődést és félelmet szülnek" - mondta.

Tóth Tibor, a szerződés előkészítő bizottságának főtitkára felidézte, hogy a CTBTO számos akadályon jutott túl a 15 év alatt. Kiemelte, hogy a CTBTO előrejelző- és mérőhálózata fokozatosan gyarapodott és jelenleg közel háromszáz állomásból áll. Mint fogalmazott, az ellenőrzési rendszer és a szervezet is "új paradigmát" képvisel, mert teljes egészében multilaterális és globális hálózatot alkot.

A szervezet válaszúthoz érkezett - mondta a jövőre előretekintve. "Döntenünk kell, hogy milyen utat választunk. El kell döntenünk, hogy komolyan vesszük-e célunkat, a globális nukleáris robbantások tilalmát" - mondta. A siker nem csak a politikai vezetőkön áll, de "mindannyiunkon" - tette hozzá.

Ban Ki Mun egy közel-keleti atomfegyver-mentes övezet mellett is szót emelt. Egy ilyen egyezmény kedvezne a bizalomerősítésnek a világ egy nagyon bizonytalan részén - tette hozzá.

Az átfogó atomcsend-szerződést (CTBT) 1996-ban fogadta el az ENSZ közgyűlése, és még abban az évben megnyitották aláírásra. Eddig 182 ország írta alá az ENSZ közel kétszáz tagállama közül, ebből 156 ratifikálta is. Hogy hatályba lépjen, ahhoz még nyolc meghatározott országnak is alá kell még írnia, illetve megerősítenie. A nyolc, nukleáris technológiával rendelkező ország Kína, Észak-Korea, Egyiptom, India, Irán, Izrael, Pakisztán és az Egyesült Államok. Egy lépéssel közelebb jutott a hatályba lépéshez, amikor Indonézia parlamentje tavaly év végén ratifikálta azt.

A listán eredetileg 44 ország szerepelt, mindazok az államok, amelyek részt vettek az előkészítő tárgyalásokon, és akkor atomreaktorokkal vagy kutatóreaktorokkal rendelkeztek.

A szerződést előkészítő szervezet, a CTBTO a nukleáris robbantások észlelésére nemzetközi megfigyelő rendszert működtet. A mintegy háromszáz mérőállomásból álló globális rendszer a földrengések erősségének mérésére és szökőár-előrejelzésre is alkalmas.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!