Friss hírek

2009.10.01. 18:39

Az ENSZ-fõtitkár szerint az EU-nak vezetõ szerepet kell játszania a klímaváltozás elleni harcban

<p>A "gõzmozdony szerepét" kellene játszania az Európai Uniónak a decemberi koppenhágai klímacsúcson - jelentette ki csütörtökön az ENSZ fõtitkára. Ban Ki Mun szerint ugyanis "kritikusan fontos" az EU szerepe a klímaváltozás elleni harcban.</p>

"Az Európai Uniónak a gõzmozdony szerepét kell játszania" - fogalmazott a Stockholmban tartózkodó fõtitkár a svéd miniszterelnökkel, Fredrik Reinfeldttel tartott sajtótájékoztatóján. Ban Ki Mun kiemelte, hogy a soros uniós elnöki tisztséget betöltõ Svédországgal az élén az EU bátoríthatja azokat az országokat, amelyek még vonakodnak megváltoztatni álláspontjukat és magatartásukat a klímavédelem érdekében. Mint mondta, Európában van a legnagyobb pénzügyi, technológiai és politikai kapacitás ezen a téren.

A fõtitkár arra is emlékeztetett, hogy az Európai Unió jelenlegi környezetvédelmi célkitûzése az, hogy az 1990-es szinthez képest húsz százalékkal csökkentse a károsanyag-kibocsátását. Vezetõ uniós diplomaták azonban már azt is felvetették, hogy ha a decemberi klímacsúcs sikerrel zárul, akkor az unió hajlandó harminc százalékkal csökkenteni a széndioxid kibocsátási szintjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!