Friss hírek

2009.05.11. 10:13

ŰRKUTATÁS - Ma indul az Atlantis a Hubble karbantartására - kétszer nagyobb a veszély

<p>Rendben folyik a visszaszámlálás az Atlantis amerikai űrsikló hétfői startjához. Az űrhajó magyar idő szerint este 20 óra 01 perckor indul a floridai Kennedy űrközpontból. A cél ezúttal nem a Nemzetközi Űrállomás, hanem a jóval távolabbi Hubble űrteleszkóp, amelyen veszélyes karbantartást és korszerűsítést végeznek az űrhajósok.</p>

Az Atlantis repülése most jóval veszélyesebb lesz, mint amikor az űrállomás a cél. Az űrteleszkóp pályájának magasságában lényegesen több az űrszemét és a mikrometeorit. Amikor az űrsiklók a Nemzetközi Űrállomásra szállítanak űrhajósokat és felszerelést, akkor 1 a 300-hoz a kockázata annak, hogy mikrometeorit vagy ember alkotta tárgy maradványa ütközik az űrhajónak. A Hubble űrteleszkóp pályáján viszont ez a kockázat 1 a 180-hoz.

A Hubble karbantartásához 5 alkalommal kell a világűrbe kimenni az űrhajósoknak, egy-egy szerelés akár 7 órán át is fog tartani. Kicserélik a hat giroszkópot, az akkumulátorokat, és az optikai berendezések egy részét.

A Hubble karbantartása azért sokkal nehezebb feladat, mint az űrállomásra való repülés, mert vészhelyzetben az űrállomás menedéket tud nyújtani az űrhajósoknak addig, amíg másik űrhajót nem küldenek értük. Ha viszont a Hubble közelében támadna probléma az űrsiklóval, akkor a bajba jutottaknak nincs hova menekülniük. A mentés is később juthatna el hozzájuk, mert távolabb vannak a Földtől.

A Hubble-t csak űrhajósok tudják karbantartani. Az 1990 óta keringő távcsövet eddig négy alkalommal javították. Az ötödik karbantartást azonban lemondták a Columbia űrsikló 2003-as katasztrófája után, ezzel a teleszkópot leírták. A tudományos élet és közvélemény nyomására azonban a NASA végül mégis úgy döntött, hogy meghosszabbítja a Hubble életét. De ez lesz az utolsó karbantartás, amellyel még legalább 5 évig, esetleg 10 évig lesz működőképes a teleszkóp. Azután a Hubble-t egy új eszköz, a James Webb Űrteleszkóp fogja felváltani.

A karbantartást eredetileg tavaly szeptemberre tervezték, de el kellett halasztani, mert meghibásodott a Hubble adattovábbító egysége. Egy ideig fennállt a veszély, hogy ha nem tudják a a hibát a Földről kijavítani, akkor előbb le kell gyártani az új berendezést. Ezért tették át a tervezett startot februárra.

Időközben a földi szakemberek szoftveresen megoldották a problémát, de a szeptemberi meghibásodás rávilágított arra, hogy mi minden állhat elő a szervizelésnél. Ezért az amerikai űrhivatal úgy döntött, hogy egy februári startig nem tudnak felkészülni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!