Helyi gazdaság

2011.05.16. 17:21

Simor: Az infláció idén jelentősen meghaladhatja a 3 százalékot, jövőre azonban ekörül alakulhat

<p>Egyhangúlag döntött a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa hétfőn arról, hogy változatlanul 6 százalékon hagyja a jegybanki alapkamatot. Ezt Simor András jelentette be hétfőn a monetáris tanács ülése után.</p>

Az MNB elnöke hangsúlyozta: bár a nyersanyagok, sőt a feldolgozott élelmiszerek ára is nem várt módon nőtt az elmúlt hónapban, továbbra is visszafogja az inflációt a magas munkanélküliség és a gyenge belső kereslet. Felhívta arra is a figyelmet, hogy a nyilvánosságra került konvergencia program is azt jelzi, hogy lassabban nőhet a belső fogyasztás.

Az MNB elnöke az elmúlt hónap adatai alapján közölte: idén az infláció jelentősen meghaladhatja a kitűzött célt, a 3 százalékot, de jövőre monetáris szigorítás, azaz kamatemelés nélkül is ennek a szintnek a közelébe süllyedhet.

Simor András szerint a következő másfél évben jelentős lehet a GDP növekedése, amit a külső kereslet növekedése generál. A belső kereslet élénkülésének azonban nincs jele, a munkanélküliség miatt és azért, mert a béremeléseket is visszafogják. Az MNB arra is felhívja a figyelmet, hogy bár az adórendszer átalakítása élénkítheti valamelyest a fogyasztást, a jövőre tervezett intézkedések jelentősen csökkenthetik. Az infláció növekedése ellen hat a nehéz hitelhez jutás is.

 

Javul és stabil Magyarország megítélése

Az ország kockázati megítéléséről az MNB elnöke azt mondta: az elmúlt hónapokban javult illetve stabil Magyarország megítélése. Ennek egyik oka az, hogy jelentős külföldi tőke áramlik a feltörekvő országokba, így Magyarországra is.

A devizahitelesek helyzetéről kérdésre válaszolva Simor András elmondta: az MNB a moratórium lassú feloldása mellett van. A moratórium fenntartása ugyanis nagyon sok ember helyzetét rontja, hiszen a teljesen ellehetetleníti a jelzáloghitelezést, Az IMF elnök hétvégi botránya kapcsán a jegybank elnök szintén egy kérdésre azt válaszolta: szerencsétlen helyzet, hogy az adósságválság megoldásáról folyó tárgyalások kritikus pontján nincs aki az IMF-et képviselje, de bízik benne, hogy az ideiglenesen megbízott John Lipsky be tudja tölteni ezt a szerepet.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!