Friss hírek

2009.11.09. 20:24

10 ezer embert lõttek le a riói rendõrök bõ egy évtized alatt

<p>Az elmúlt 11 év alatt összesen több mint 10 ezer embert lõttek le a brazil rendõrök Rio de Janeiróban. Egy hétfõn nyilvánosságra hozott tanulmány szerint a hatóságok elég tágan értelmezik az "ellenállt a rendõrségnek" magyarázatot, amelyre rendszeresen hivatkoznak.</p>

A 10.216 ember legtöbbjével Rió de Janeiro szegénynegyedeiben végeztek a rendõrök 1998 január és 2008 szeptembere között. A tanulmány szerint a halottakat rendszerint feltételezett drogkereskedõknek nevezik, akik úgymond "ellenálltak a rendõrségnek". A szerzõ, Ignacio Cano szociológus szerint a hivatkozási forma az 1964-tõl 1985-ig tartó katonai diktatúra idején terjedt el, és a rendõrök elég tágan értelmezik.

A rendõri akciókban meghaltak száma 40 százalékkal magasabb, mint Sao Paulóban, ahol pedig két és félszer többen élnek, mint Rio de Janeiróban. Ugyanezen idõszak alatt a legnagyobb brazíliai városban 6195-en vesztették életüket a különféle fegyveres összecsapásokban. Cano szerint a riói adatok "magasabbak, mint sok háborúé", egyúttal elítélte az utcákon uralkodó barbarizmust.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!