Friss hírek

2008.02.24. 13:44

ENSZ: csaknem 6 millióan éheznek Észak-Koreában

<p>Az ENSZ vasárnap közzétett legfrissebb adatai szerint csaknem 6 millió embernek nincs elegendő étele. A Világszervezet azt mondja, hogy idén főként a gyerekek, a kismamák és a várandós nők vannak leginkább kitéve az éhezésnek, illetve a városi és falusi szegény családok.</p>

Az ENSZ Világélelmezési Programjának becslése szerint idén mintegy 1,4 millió tonna élelem hiányzik Észak-Koreából. A helyzet azért ilyen súlyos, mert tavaly augusztusban a heves esőzések miatti áradásokban a vetések csaknem 10 százaléka semmisült meg. A szakemberek szerint az is aggasztó, hogy sokan nem jutnak hozzá olyan élelemhez, amely elégséges fehérjét, zsírt és ásványi anyagokat tartalmaz. Egy 2004-es tanulmány szerint a gyermekek 37 százaléka krónikusan alultáplált.

A Világélelmezési Program szakértői úgy vélik, hogy Észak-Koreában a lakosság harmadának sosincs elég élelme, a népesség fele néha nem jut táplálékhoz, és mindössze a polgárok 10-20 százalékának van mindig ennivalója.

Az ENSZ segélyszervezete 1995-ben kezdett az ázsiai országban működni. 2005-ben azonban a phenjani hatóságok kitiltották őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!