Helyi közélet

2010.08.17. 20:30

Ajánlószelvények: akár három is lehet

<p>Miskolc - Érkeznek az ajánlószelvények, ha mégsem, akkor augusztus 22-i jelezhetjük.</p>

Az ajánlószelvények kipostázása – a névjegyzékbe történő felvételről szóló értesítővel együtt – hétfőn megkezdődött. Várhatóan augusztus 19-ig minden jogosult megkapja ezeket. A választópolgárok – attól függően, hol élnek – két vagy három ajánlószelvényt kapnak. A tízezernél kevesebb, illetve tízezernél több lakosú településen voksolók az egyiken a polgármesterre, a másikon az önkormányzati képviselőre, a harmadikon a megyei listára tehetnek ajánlást. Mindezt dr. Tergaleczné dr. Nagy Ilona, a megyei önkormányzat szervezési és jogi főosztályának vezetője mondta lapunknak. Ennek értelmében a Miskolconélő választópolgárok két ajánlószelvényt kapnak: ezeken a polgármesterre és az önkormányzati képviselőre tehetnek ajánlást. A választók az ajánlószelvényeket egy tömbben kapják, de azok a tömbből kitéphetőek, így külön-külön is felhasználhatóak – tudtuk meg.

Ügyelet az ünnep alatt

Aki augusztus 19-ig nem kapja meg az ajánlószelvényt, az a lakóhelye szerint illetékes jegyzőhöz – mint a helyi választási iroda vezetőjéhez – fordulhat, aki ha indokolt, új szelvényt állít ki. A névjegyzéket augusztus 18. és 22. között kell közszemlére tenni az önkormányzati hivatalokban. Ebbe az ötnapos intervallumba azonban beleesik az augusztus 20-ai nemzeti ünnep, valamint az augusztus 21-22-ei hétvége is, amikor a polgármesteri hivatalokban elvileg nincs ügyfélfogadás. De a helyi választási irodák a nemzeti ünnep és hétvége idején is ügyeletet tartanak – tudtuk meg a főosztályvezetőtől. Van olyan település ahol egy-egy munkatárs a hivatalban tart ügyeletet, a kisebb településeken általában ügyeleti telefonszámot tesznek közzé, amelyen elérhető a választási iroda vezetője, vagy egy munkatársa – magyarázta

Dr. Tergaleczné dr. Nagy Ildikó azt is elmondta: a jelöltek ajánlása, akkor érvényes, ha az a hivatalos ajánlószelvényt megfelelően kitöltik és a választópolgár saját kezűleg alá is írja. Az érvényesség további feltétele, hogy az ajánlószelvény gyűjtését az ajánlási szabályok betartásával végezzék. Előírás, hogy a választópolgár abban a választókerületben ajánlhat, ahol a lakóhelye van, más körzetben tehát nem – hangsúlyozta.

Becsengetni lehet, zaklatni nem

A jelöltekre vonatkozó szabályokra is kitért a főosztályvezető: „A jelöltek, vagy képviselőjük az ajánlószelvényeket a választópolgárok zaklatása nélkül gyűjthetik. A gyűjtés részletes szabályait jogszabály nem határozza meg, az azonban előírás, hogy munkahelyen munkaidőben, tömegközlekedési eszközön, állami és helyi önkormányzati szervek hivatali helyiségében nem lehet ajánlószelvényt gyűjteni. A választópolgárok lakásaiba a gyűjtők becsengethetnek, felhívást tehetnek közzé, hogy hol várják a szelvények leadását, és telefonon is megkereshetik a választópolgárokat.”

 

 

 

 

Adatok

Megyénkben 566.033 ajánlószelvényt küldenek ki a napokban

Egyéni listás, illetve egyéni választókerületi képviselőjelölt az, akit az adott választókerület választópolgárainak legalább 1 százaléka jelöltnek ajánlott. A megyei választókerületben listát állíthat az a jelölő szervezet, amely a választókerület választópolgárai 1 százalékának ajánlását összegyűjtötte. Polgármesterjelölt az, akit a 10 000 vagy annál kevesebb lakosú település választópolgárainak legalább 3 százaléka, a 10 000 lakost meghaladó, de 100 000 vagy annál kevesebb lakosú település választópolgárainak 2 százaléka, de legalább 300 választópolgár, vagy a 100 000-nél több lakosú település esetén a választópolgárok 1 százaléka, de legalább 2000 választópolgár jelöltnek ajánlott.

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában