Friss hírek

2009.11.01. 16:59

Bekamerázzák a falvakat Baranya megyében

<p>Térfigyelõ kamerákkal szeretnék megelõzni a lopásokat Baranya megyében. Csak õsszel 24 falu nyert el pályázati támogatást közterületi kamerarendszer kiépítésére. A települések polgármesterei szerint az utóbbi idõben megszaporodtak a kisebb lopások és a betörések. Ezek ellen védekeznének a térfigyelõ-kamerákkal.. Ahol már vannak ilyenek, ott azt mondják, a kamerák felszerelése óta a bûncselekmények száma a felére esett vissza.</p>


Az utóbbi idõben szaporodtak a kisebb értékû betöréses lopások és a közterületi rongálások - mondta el a Független Hírügynökségnek Dávid János, Nagycsány polgármestere. A 170 lelkes kisfaluban szinte havonta lopnak meg valakit, vagy rongálnak meg közterületi padokat, szemeteseket. Nemrég térfigyelõ kamerák kiépítésére pályáztak.
Az egyik kamera olyan helyen lesz, hogy az összes bemenõ jármûvet figyelni fogja, a másik pedig a faluközpontban lesz - közölte Dávid János. Ettõl azt remélik, hogy javul a közbiztonság a faluban.

Mások is a térfigyelõ kameráktól várnak javulást, hiszen idén csak Baranya megyében 24 kistelepülés kapott támogatást térfigyelõ kamera-rendszer kiépítésére - olvasható a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség honlapján.

Van, ahol már mûködik a rendszer. Vajszlón például már 2006 óta mûködnek a kamerák, amelyek felvettek már utcai verekedést, falopást és kocsi-lopást is. Mióta ezek mûkõdnek, a felére esett vissza a bûncselekmények száma, a Fõ utcán, ahol a kamerák vannak, teljes egészében megszüntek a betöréses lopások - mondta el a Független Hírügynökségnek Szabó Kornél, a Vajszlói Polgárõr Egyesület elnöke.

Vajszlón saját erõbõl építettük ki az öt kamerából álló rendszert, de megérte a befektetés, hiszen ennek a fenntartása szinte semmibe sem kerül, viszont hatalmas a bûnmegelõzési hatása - tudatta a Független Hírügynökséggel Denke Valéria, Vajszló polgármestere. Hozzátette, azt tervezik, hogy bõvítik a kamera-rendszert és település-õröket is felvesznek azért, hogy még jobb legyen a közbiztonság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!