Házasság hete

2020.02.20. 09:00

A szerelem mint csapatjáték

El kell fogadni azt, amin nem változtathatunk, és dolgozni azon, amin kell.

Horváth Imre

Fotó: Bujdos Tibor

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal 2020-ban is csatlakozott a Házasság hete rendezvénysorozathoz, amellyel a család és a házasság fontosságára szerették volna felhívni a figyelmet. Az akció idei mottója: „Csapatjáték szerelemmel” volt, ezzel a címmel szerveztek rendezvényt Miskolcon és ennek a gondolatnak a jegyében járták körül a témát.

Dolgozni kell rajta

A szép számú résztvevő így lelkészt, pszichológust és egy parókus házaspárt is meghallgathatott a témában, a rendezvényt pedig workshopok egészítették ki, többek között életmód- és sminktanácsadással. Alexa Gábor, református lelkész arról beszélt, hogyan lehet megvédeni a házasság törékeny kapcsolatát.

– A házasság egy olyan intézmény, amelyet nagyon sokfelől támadnak, olyan világ vesz körül minket, amelyben az a hozzáállás, hogy, ha valami nem működik, akkor el kell dobni és venni egy másikat. Ha nem működik egy kapcsolat, akkor ott kell hagyni és próbálni egy másikat. Pedig inkább arra kellene törekedni, hogy ami nem jó, azt javítsuk meg, még, ha nagyobb munkát, energiát is igényel ez. Egyébként is, ha keresünk egy másik kapcsolatot, akkor beleesünk jó eséllyel ugyanabba a hibába – mondta bevezetőjében a lelkipásztor. Beszélt arról is, hogy a házaspároknak segítőtársaknak kellene lenniük egymás számára, hogy valaki legyen mellettünk, akire számíthatunk. De felhívta a figyelmet a Gary Chapman által megfogalmazott szeretetnyelvekre, amely az elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek és a testi érintés.

Három az egyben címmel tartotta meg előadását dr. Szobeczkiné Pócsi Orsolya klinikai szakpszichológus, utalva ezzel arra, hogy sokan szeretnék, ha a társuk lenne egyben a barátjuk és a szerelmük is.

– Egy embertől nagyon sokat várunk és, ha nem adja meg nekünk, akkor dühösek leszünk rá, pedig soha nem lesz képes egy ember betölteni mindent, amire szükségünk van. Három nagyon fontos láb van egy kapcsolatban, amelynek köszönhetően biztosan fog állni. Az első, hogy szeressük egymást, ez evidens dolog, a második, hogy van közös érdeklődésünk, és a harmadik a szexualitás, ami szintén nagyon fontos – mondta a pszichológus, aki arról is beszélt, hogy egy párkapcsolat sok „gondozást” igényel, magától nem fog működni.

Nem csak rózsaszín

A szakember egy pódiumbeszélgetés keretében kérdezte Stefán Zoltán görögkatolikus parókust és feleségét, Stefán Krisztinát, akik 24 éve élnek boldog házasságban és három gyermekük van. Ebben szó esett többek között arról, hogy lényeges egy párkapcsolatban az, hogy miként tudják kezelni a felek a megoldhatatlan konfliktusokat, és ezek helyett a megoldhatókra koncentrálni. A házaspár hangsúlyozta: az ő kapcsolatuk sem csak rózsaszín, vannak hullámvölgyek, de nagyon fontos, hogy ezekkel szembe kell nézni, és őszintén beszélni róluk, akkor nagy baj nem lehet. Arról, hogy mennyire ismeri egymást a pár, egy kvíz keretében is számot adtak: egymásnak háttal ülve válaszoltak szinte hibátlanul a feltett kérdésekre.

(A borítóképen: Pócsi Orsolya a tavalyi rendezvényen)

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában