Friss hírek

2008.11.17. 13:19

LEHALLGATÁSI BOTRÁNY - az UD visszakapta a lefoglalt eszközök egy részét - honvédségi szakértőt rendeltek ki

<p>Visszakapta a szeptember elején kirobban adatgyűjtési és lehallgatási botrányba keveredett UD Vagyonvédelmi Zrt. a tőlük lefoglalt számítástechnikai eszközöknek egy részét. Adathordozókat és memóriakártyákat kaptak vissza, de a cég vezetői azt mondják, egyelőre nem tudni, kerültek-e rá, vagy tűntek-e el róluk adatok. A rendőrség honvédségi szakértőt is kirendelt az ügyben, mert meg kell vizsgálnia egyes lefoglalt tárgyakról, hogy haditechnikai eszköznek minősülnek-e. Futó Barnabás ügyvéd a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a rendőrségi határozatokból úgy tűnik, mintha a cég két vezetője gyanúsított lenne az ügyben.</p>

Futó Barnabás, az UD Zrt. résztulajdonosainak jogi képviselője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy az elmúlt hét végén ügyfelei két határozatot is kaptak a nyomozó hatóságtól. Az egyik a lefoglalt számítástechnikai eszközök egyes részeinek visszaszolgáltatásáról szólnak. Ezek különböző adathordozók és memóriakártyák. Ügyfelei ezeket átveszik majd, de fenntartásokkal, mert a tartalmukat nem előttük másolták le, így nem lehetnek biztosak benne, hogy nem tűnt-e el, vagy nem került-e rájuk oda más adat, mint eredetileg. Az eszközök egyébként darabszámra megvannak.

A másik határozat szakértő kirendeléséről szól. A rendőrség a Honvédelmi Minisztérium Fejlesztési és Logisztikai ügynökségének egy részlegét rendeli ki szakértőnek. Azt kell megvizsgálniuk, hogy a számítástechnikai eszközökön kívül lefoglalt személyvédő eszközök - nyomkövetők, kamerák, egyéb tárgyak - haditechnikai eszközök-e. Azt is tudni szeretnék a nyomozók, hogy az eszközök használata engedélyköteles-e, illetve ha nem haditechnikai eszközök, akkor végeztek-e rajtuk olyan átalakítást, amitől azzá váltak. Futó Barnabás hozzátette, hogy ezeket a tárgyakat szeptember 10-én foglalták le, érthetetlen, hogy eddig miért nem rendelték ki a szakértőket.

Futó Barnabás elmondta, hogy a határozatokon az szerepel, hogy az eszközöket a "Horváth József és társai ellen indult büntetőügyben" - foglalták le, holott ügyfeleit nem gyanúsították meg eddig semmivel. A lefoglalás okaként pedig egy eddig az ügyben sehol nem szereplő kitétel, a "számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény és más bűncselekmények gyanúja" van megjelölve. Az ügyvédnek egyébként - bár korábban ő tett panaszt ügyfelei nevében a lefoglalások miatt - nem küldték el az iratokat, azokat az UD vezetőitől kapta meg.

A lehetséges gyanúsításokról - hogy valóban gyanúsított lett-e a két vezető - az NNI-nél a Független Hírügynökség kérdésére későbbre ígértek választ.

Mint a Független Hírügynökség korábban hírül adta, az UD kapcsán év elején indult nyomozás, mikor kémprogramot találtak a Nemzetbiztonsági Hivatal számítógépes rendszerén. A gyanú szerint valakik egy adatgyűjtésre alkalmas hálózatot hoztak létre. Az ügyben a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója tett feljelentést az Országos Rendőr-főkapitányságnál, többek között államtitoksértés gyanúja miatt. A Nemzeti Nyomozó Iroda akkor a cég telephelyén és több magánszemélynél számítógépeket, adathordozókat foglalt le. Szeptemberben a cég neve lehallgatási botrányba is keveredett: Dávid Ibolya egy hangfelvételre hivatkozva azt állította, hogy egy vagyonvédelmi cég terhelő információkat akart róla szerezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!