Friss hírek

2009.05.11. 12:13

Jelentős veszteségek lehetnek a pénzügyi ágazatban

<p>A magyarországi pénzintézetek hitelállományának markáns romlása várható 2009-ben, az intézmények valószínűleg nagyarányú veszteséget szenvedhetnek el a gazdasági válság közepette. Ez a véleménye a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete vezetésének, amely a 10 legnagyobb hitelintézetben kibővített átfogó ellenőrzést tart idén. A pénzügyi szolgáltatók tőkehelyzete a kielégítőnél jobb, de a fenyegetések fényében már jóval kevésbé megfelelő - mondta hétfőn Varga Csaba, a PSZÁF főigazgatója.</p>

A tavaly őszi pénzpiaci sokkhatás elmúltával a pénzügyi rendszer stabilizálódott, de a korábbi pénzbőség valószínűleg soha nem tér vissza - mondta Varga Csaba. A PSZÁF főigazgatója azt hangsúlyozta, hogy 2008-ban jelentősen csökkent a szektorban a jövedelmezőség, a hitelállományok romlása számottevő, rendkívüli módon megnehezült és megdrágult a pénzhez jutás, igaz, a termelési, jövedelmi és munkaerőpiaci sokkok miatt a hitelek iránti kereslet is nagyot zuhant - mondta.

A pénzügyi szektor tőkejövedelmezősége valószínűleg idén is csökken, annak ellenére, hogy az első negyedévben megállt a romlás, néhány területen azonban folytatódnak a negatív tendenciák: például a nem teljesítő adósok száma és aránya jelentősen növekszik - ezt már Rácz István vezető közgazdász közölte. A lakosság körében például három hónap alatt körülbelül egyharmadnyival növekedett a problémás hitelek aránya, elsősorban a kisebb összegű személyi és áruvásárlási kölcsönökben. A tavaly ősszel elkezdett és igen kedvező kamatokkal társuló intenzív betétgyűjtés februárra jelentősen lelassult - válaszolta a Független Hírügynökség kérdésére Rácz István. Az ágazat egészének átlagos eredménye idén a nulla felé közelíthet.

A pénzügyi szolgáltatók tőkehelyzete nem változott, továbbra is a kielégítőnél jobb. Úgy vélik, hogy a hazai intézmények tőkésítettsége jóval kevésbé megfelelő, mint a látszat. A nagyobb részt külföldi tulajdonú pénzügyi szolgáltatók anyavállalatai korlátozottan tudnak segítséget nyújtani itteni leányaiknak, aminek következtében ha megváltozna a makrogazdasági helyzet, a magyarországi bankok érdemi hitelexpanziót nem tudnának végrehajtani - hangsúlyozta Varga Csaba.

A PSZÁF fokozódó kockázatot lát abban, hogy a romló jövedelmezőség és a nagy verseny közepette nő a csábítás a tisztességtelen piaci magatartás iránt. Ezért a felügyelet eddigi története legnagyobb, kibővített ellenőrzését indította el a mérlegfőösszege alapján 10 legnagyobb bankban. A sok hónapig tartó vizsgálat során nem csak a pénzintézetek általános tőkehelyzetét nézik meg, hanem megvizsgálják a vállalatirányítást és a tisztességes piaci magatartás betartását is.

A PSZÁF szeretne az eddigieknél több olyan jogot kapni, amellyel egyedi ellenőrzés nélkül is elrendelhetne ágazati intézkedést, például ha bizonyos mutatók romlását tapasztalják a szektoron belül - mondta Varga Csaba. A PSZÁF változatlanul szoros felügyelet alatt tartja a szolgáltatókat, fennáll a napi jelentési kötelezettség a pénzellátottságról, amit októberben rendeltek el. A szorosan vett ellenőrzési tevékenységen felül készítették el és nyújtották be a kormánynak a tulajdonos-bérlő-tulajdonos programot, ami lakáshitelük törlesztésével elakadtaknak tenné lehetővé, hogy bérlőként maradhassanak meg, ne kerüljenek utcára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!