Női kosárlabda NB I: 12 csapattal folytatják

A DVTK-nál Horváth Bernadett (balra) szerepelt eddig fiatalként
A DVTK-nál Horváth Bernadett (balra) szerepelt eddig fiatalként
Miskolc – Marad a fiatalok kötelező szerepeltetésére vonatkozó szabály a 2016/17-es évadra is.

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége elnöksége csütörtökön ülésezett, és ennek során elfogadták a jövő évi versenykiírásokat, mind a férfi, mind a női élvonalra vonatkozóan. A férfiaknál marad a 14 fős mezőny, viszont a nőknél az eddigi 10 csapatos létszámot 12-re bővítik a 2016/17-es évadra.

A testület döntése alapján az ősszel kezdődő idényben még a jelenlegi korosztályokkal rendezik meg az utánpótlás bajnokságokat, ám utána a szövetség visszatér a korábban használt rendszerhez. Ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a 2016/17–es évadban még U19-es, U17-es, U15-ös és U13-as korcsoportok számára írnak ki bajnoki küzdelmeket, egy évvel később viszont – igazodva a nemzetközi trendhez – U18-as, U16-os és U14-es korosztályokban versenyeznek majd a csapatok.

Egyöntetűen

A női mezőny létszámemelésével kapcsolatos döntés hátteréről, okáról Bodnár Pétert, az MKOSZ főtitkárát kérdeztük.

– Két héttel ezelőtt, mind az élvonalbeli férfi, mind a női csapatok részt vettek egy-egy értekezleten, amelyen a jövő évi versenykiírást érintő kérdések is napirendre kerültek – mondta a főtitkár. – Ezen a találkozón a női csapatok részéről egyöntetűen az az igény fogalmazódott meg, hogy bővítsük a létszámot, és az MKOSZ vezetése nem tett mást, mint akceptálta ezt a kérést, vagyis a 2016/17-es évadra 12 együttesnek lesz lehetősége nevezést benyújtani. Persze azt csak később tudjuk meg, hogy mindegyik sportszervezet él-e ezzel a jogával, ha pedig nem mindenki, akkor milyen létszám jön össze.

Marad a szabály

Lapunk azon megjegyezésére, hogy ezek szerint a pályán elért eredményei alapján kiesett Vasas, és az NB I/B-s bajnoki döntő két résztvevője, az MTK Budapest és a Nyíregyháza Kosársuli, függetlenül a finálé kimenetelétől mostantól élvonalbeli indulási joggal rendelkezik-e, a főtitkár igennel felelt. Arra a kérdésünkre pedig, hogy marad-e a női fronton az alapszakasz mérkőzéseinek első két negyedében egy 20 év alatti játékos szerepeltetését kötelezően előíró szabály, Bodnár Péter azt válaszolta, hogy a csapatok ugyanazon értekezleten, amelyen a létszám-megváltoztatásra tettek javaslatot, a mellett foglaltak állást, hogy ez maradjon úgy, ahogy a mostani bajnokságban volt.

A főtitkár kérdésünkre válaszolva azt is elmondta, hogy az utánpótlás-korosztályok korhatárainak változtatásáról is döntöttek, és bár volt olyan javaslat, hogy már ettől az évtől álljanak át a nemzetközi szövetség korosztályaira, de végül úgy döntöttek, hogy a 2016/17-es évadban még az eddigiek szerint mennek, hagynak időt a sportszervezeteknek arra, hogy felkészülhessenek a váltásra, de az biztos, hogy a 2017/18-as évadban U18-as, U16-os és U14-es korosztályok számára írnak ki bajnokságot.

– ÉM-BCS –


NB I-re nevezhetnek

Uniqa Sopron

CMB Cargo UNI Győr

PINKK Pécsi 424

Aluinvent-DVTK

PEAC-Pécs

Ceglédi EKK

Atomerőmű KSC Szekszárd

Zalaegerszegi TE NKK

ELTE-BEAC Újbuda

Vasas

MTK Budapest

Nyíregyházi Kosársuli