Friss hírek

2009.07.20. 12:08

Újabb kedvezmények az agrárvállalkozások finanszírozásában

<p>Egyszerűsödött az agrárvállalkozásokat érintő pályázatok kiegészítő finanszírozása, tovább bővült az úgynevezett élelmiszeripari bankgarancia kedvezményezettjeinek köre, és meghosszabbították a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) gabona hitelprogramjának igénybevételi határidejét - hangzott el az agrártárca szakállamtitkárának, valamint a MFB vezérigazgató-helyettesének közös hétfői sajtótájékoztatóján.</p>

Az Új Magyarország Agrárfejlesztési Hitelprogram keretében eddig több mint 400 vállalkozás jutott kedvezményes kamatozású hitelhez, 19 milliárd forint értékben. Ennek felhasználásával az agrárcégek csaknem 40 milliárd forint értékű behuházást hajtottak végre. Hitelt az ágazatban működő vállakozások 5 millió és 1 milliárd forint között igényelhetnek, 15 éves futamidőre, jelenleg 5 százalékos éves kamat mellett.

A programban még összesen 20 milliárd forint áll rendelkezésre, amelynek hatékony felhasználása érdekében az MFB a szaktárcával együttműködésben egyszerűsítette a pályázatokhoz kapcsolódó finanszírozást, és egyúttal a kisebb vállalkozásoknak is lehetővé tette, hogy részt vegyenek a programban. Az úgynevezett projekt kiegészítő hitelt pedig július 10-től már akkor is lehet igényelni, ha az adott vállalkozásnak megítélt összeg már elérte a 400 illetve az 500 ezer eurós felső határt. Aladics Sándor, az MFB vezérigazgató-helyettese szerint egyébként a 20 milliárdos keretből összesen 60-80 milliárd forint értékű uniós projekt saját erejét sikerül biztosítani.

Az élelmiszer-feldolgozó vállalkozások versenyképességépnek javítása érdekében a MFB 30 milliárdos keretösszeggel úgynevezett Élelmiszeripari Bankgarancia programot is hirdetett. A garancia mértéke a hitel tőke összegének 80 százaléka, de legalább 200 millió, legfeljebb 2 milliárd forint lehet. A bankgarancia lejárta a hitel/kölcsön futamidejéhez igazodóan legalább egy év plusz egy nap, de legfeljebb 5 év lehet. Újságírói kérdésre Aladics Sándor elmondta: a májusi indulás óta 6,7 milliárd forint értékben érkezett igény erre. Július 10-től a résztvevő vállakozások körét is bővítették, a gyümölcs-és zöldséglé, valamint az olajgyártással foglalkozó cégekkel.

Ami az MFB "Gabona Forgóeszköz Hitelprogramját" illeti, az idei gabonakészletek zavartalan finanszírozása érdekében a bank 2009. december 31-ig meghosszabbította a hitelprogram igénybevételi határidejét. Az elérhető keretből eddig 3,7 milliárd forintot - idén ebből 2,7 milliárdot - használtak fel. A programban résztvevő kilenc hitelintézetnél jelenleg több mint 7,6 milliárd forint áll rendelkezésre - hangzott el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!