Női kosárlabda EK – Bejutott a második negyeddöntőbe a DVTK

Miskolc – Az Aluinvent DVTK Miskolc hazai pályán 27 ponttal nyert a cseh Nymburk ellen a női kosárlabda Európa Kupában a legjobb nyolc közötti párharc visszavágóján, így kettős győzelemmel jutott tovább a második negyeddöntőbe.

Eredmény:
negyeddöntő, visszavágó:

Aluinvent DVTK Miskolc-Nymburk (cseh) 77-50 (26-12, 18-12, 17-14, 16-12)

A magyar csapat legjobb dobói: Czank 13, Brewer 13, Rasheed 13, Horti 10

Továbbjutott: a DVTK, kettős győzelemmel.

Az Európa Kupa mezőnyében egyedüliként veretlen DVTK egy hete 69-64-re nyert Nymburkban, és csütörtökön sorozatban tizedik EK-sikerére készült. A visszavágó remekül indult, a válogatott Czank Tímea két triplát is dobott, így 5 perc elteltével 12-6 állt a nagyórán, majd nem sokkal később tíz pontra nőtt az előny (20-10).

A hazaiak 100, a vendégek 0 százalékkal dobták a hármasokat, és a 26-12-ről induló második szakaszban sem utalt semmi arra, hogy veszélyben forogna a miskolciak továbbjutása, azaz hogy legalább hat ponttal nyerne a cseh alakulat. Ráadásul a Nymburk egyik legjobbja, Jessica Kuster egy ütközést követően, fején “turbánnal” a kispadra került. Maikel Lopez tanítványai 34-16-nál kicsit megtorpantak, de főként Horti Dóra révén nemsokára már 20 ponttal elhúztak. A nagyszünetben 44-24 volt az állás.

Térfélcsere után az NB I legutóbbi ezüstérmese magabiztosan tartotta a távolságot, a csapat legjobbja ekkor a magyar válogatott Rasheed Rita és az amerikai Alyssia Brewer volt. A 61-38-ról kezdődő zárónegyedben a cseh bajnokság második helyezettje már beletörődött sorsába, a Miskolc pedig visszavett a tempóból, de így is simán hozta a meccset. A DVTK tízmeccses diadalmenete az EK 2003 óta íródó történetének leghosszabb magyar győzelmi szériája.

A továbbjutó magyarok a sajátos versenykiírás miatt nem az elődöntőbe kerültek, hanem egy újabb negyeddöntős kör következik, ugyanis az Európa Kupából érkezett négy csapathoz csatlakozik az Euroliga-csoportkör után négy kieső együttes. A második negyeddöntőt szintén oda-visszavágós rendszerben bonyolítják le majd március 8-án és 11-én.

Maikel Lopez vezetőedző kiemelte, hogy a siker révén igencsak felhívta magára a figyelmet csapata Európában:

“Az EK-ban mindig nehéz nyerni, de most minden a terveink szerint alakult, továbbra is veretlenek vagyunk. Sajnos nem a Final Four következik, hanem még egy negyeddöntő, bízunk a szerencsés sorsolásban. Annyi bizonyos, hogy a visszavágót játsszuk majd itt, csodálatos közönségünk előtt.”

– MTI –