Női kosárlabda Eb-selejtező – Győzelem Szlovákia ellen, veretlenek a magyarok

Akt.:
Női kosárlabda Eb-selejtező – Győzelem Szlovákia ellen, veretlenek a magyarok
Pécs – A magyar női kosárlabda-válogatott szombaton kiélezett csatában egyetlen ponttal legyőzte a szlovák csapatot Pécsen az Európa-bajnoki selejtező harmadik fordulójában, így továbbra is százszázalékos teljesítménnyel vezeti a csoportját.

Eredmény, E csoport, 3. forduló:

Magyarország-Szlovákia 65-64 (17-13, 9-11, 9-12, 30-28)

A legjobb magyar dobók: Quigley 27, Fegyverneky 10

Az E csoport két veretlen válogatottja csapott össze a Lauber Dezső Sportcsarnokban, a magyarok novemberben Miskolcon az izlandiak ellen, majd Portugáliában nyertek.

A harmadik forduló kiemelten fontos volt a magyaroknak és a szlovákoknak is, mivel a győztes és ezáltal továbbra is százszázalékos együttes nagy lépést tehetett az Eb-részvétel felé.

Stefan Svitek szövetségi kapitány gárdája, amely júniusban a 14-20. helyen zárt a magyar-román közös rendezésű Eb-n, hétfő óta készült Pécsen, a keretben pedig ismét ott volt a honosított Quigley Allie, aki legutóbb a tavalyi kontinenstornán szerepelt a nemzeti csapatban.

A csapatkapitány Fegyverneky Zsófia és a két előző meccsen a legtöbb kosarat szerző Krivacsevics Tijána kezdte meg a pontgyártást, aztán Quigley is “beköszönt” egy triplával, de az 5. percben már a szlovákok vezettek. A házigazdák 7-9-ről egy 7-0-ás rohammal fordítottak, így a második negyed 17-13-ról indult. Mivel a magyar csapat hat percen át nem talált a gyűrűbe, a vendégek egyenlítettek, de a nagyszünetben 26-24 volt az állás a magyarok javára.

Az első félidő statisztikájából kitűnt, hogy a magyarok 30 százalékkal dobták a triplákat, míg az ellenfélnek hét kísérletből egy sem ment be, ugyanakkor a kétpontosok (39/52 százalék) és a lepattanók (13/20) szempontjából a szlovákok voltak jobbak.
Térfélcsere után maradt a kosárínség, a válogatott a másodikhoz hasonlóan a harmadik játékrészben is csak kilenc pontot hozott össze, miközben Quigleyn kívül alig jelentett valaki veszélyt a gyűrűre.

A 35-36-ról kezdődő zárószakaszban az illinois-i születésű játékos átlépte a húsz pontot, a Svitek-gárda hibátlanul büntetőzött, ám a túloldalon Angelika Slamova is szórta a hármasokat. A hallatlan izgalmakat hozó utolsó perc 65-61-ről indult, de Slamova bedobta hatodik tripláját, csakhogy ezután már nem esett kosár, így a hazaiak minimális különbséggel nyerték meg a mérkőzést.

A 3/0-ás győzelmi mérlegnél tartó magyarok szerdán Izlandon lépnek pályára.

A selejtezőkörből a kilenc csoportgyőztes, továbbá a hat legjobb második jut ki a 2017-es Eb-re, a házigazda csehek alanyi jogon résztvevők.

“Szűk meccs volt, az utolsó negyedben sok kosár született. Nagyot küzdöttünk, a végén szerencse is a mi oldalunkon állt. Ezzel a sikerrel fontos lépést tettünk az Eb felé” – értékelt Stefan Svitek szövetségi kapitány.

A csoport másik mérkőzésén:

Portugália-Izland 68-56
A csoport állása: 1. MAGYARORSZÁG 6 pont, 2. Szlovákia 5, 3. Portugália 4, 4. Izland 3

A magyarok további programja:

február 24.: Izland-Magyarország, Reykjavik 18.30
november 19.: Magyarország-Portugália
november 23.: Szlovákia-Magyarország

– MTI –Sporthírek


hirdetés


hirdet�s