Női kosár Eb-selejtező – Sikeres nyitány, legyőzték Izlandot a magyarok

Akt.:
Miskolc, 2015. november 6. Dénesné Fegyverneky Zsófia (j) és az izlandi Pálína Gunnlaugsdóttir a női kosárlabda Európa-bajnoki selejtező E csoportjának első fordulójában játszott Magyarország - Izland mérkőzésen Miskolcon, a Generali Arénában a 2015. november 21-én. MTI Fotó: Vajda János
Miskolc, 2015. november 6. Dénesné Fegyverneky Zsófia (j) és az izlandi Pálína Gunnlaugsdóttir a női kosárlabda Európa-bajnoki selejtező E csoportjának első fordulójában játszott Magyarország - Izland mérkőzésen Miskolcon, a Generali Arénában a 2015. november 21-én. MTI Fotó: Vajda János - © Fotó: Vajda János
Miskolc – Sikeresen kezdte meg az Európa-bajnoki selejtezőt a magyar női kosárlabda-válogatott, amely a sorozat szombati nyitányán 22 ponttal legyőzte Izlandot Miskolcon.

Eredmény, 1. forduló, E csoport:
Magyarország-Izland
72-50
(15-14, 26-11, 15-11, 16-14)

A legjobb magyar dobók: Krivacsevics 27, Fegyverneky 13, Határ 10

A válogatott júniusban a 14-20. helyen zárta a magyar-román közös rendezésű Eb-t, az akkori keretből Honti Kata, Vajda Anna, Horti Dóra, Raksányi Krisztina, Zsovár Orsolya és Quigley Allie sem volt ott szombaton a miskolci csarnokban.

Ami az ellenfelet illeti, az izlandiak 2009 után döntöttek ismét úgy, hogy a kontinens leggyengébbjeit felvonultató, úgynevezett “kis nemzetek Európa-bajnoksága” helyett újra a legjobbak között indulnak.

Hazai szempontból nem indult jól a mérkőzés, a szigetországiaknál a DVTK-ban is megfordult Helena Sverrisdottir ismét otthonosan érezte magát a Generali Arénában, így csapata 11-5-re elhúzott. A nyitónegyed végéig sikerült megfordítani az állást, ebben 8 pontjával oroszlánrészt vállalt a nyári Eb felfedezettje, a 208 centis Határ Bernadett.

A folytatásban a rivális 14 ponton ragadt, míg Stefan Svitek szövetségi kapitány együttese 7-14 után sorozatban 18 (!) pontot szerzett. A csapatkapitány Fegyverneky Zsófia, valamint Krivacsevics Tijána is bekapcsolódott a pontgyártásba, ekkor már szárnyaltak a magyarok, és a félidőben – egy utolsó másodperces izlandi triplával is – 41-25 állt a nagyórán.

A nagyszünetben leleplezték a “Miskolc a kosárlabdázás városa” emléktáblát a csarnok aulájában.

Az első 20 perc statisztikájából kitűnt, hogy a házigazdák úgy tettek szert tetemes előnyre, hogy tíz triplakísérletükből csak egy volt sikeres, és az igazi center nélkül küzdő vendégek csak néggyel kevesebb lepattanót gyűjtöttek (24/20).

Térfélcsere után 4 perc alatt csupán 2 pontot dobtak a magyarok, és a korábbi 19 pontos előny 10-re olvadt (46-36). Ekkor Krivacsevics vette vállaira a csapatot, feljavult a védekezés is, így az utolsó játékrész 56-36-ról indult.

“Mínusz 12-nél” még felsejlett egy izgalmas hajrá lehetősége, de Krivacsevics 23. pontja és Dubei Debóra hármasa megnyugtatta a kedélyeket, s a magyarok végül a papírformának megfelelően begyűjtötték a két pontot az Eb-selejtezősorozat nyitányán.

Stefan Svitek együttese szerdán Portugáliában lép pályára. A 2017-es csehországi Európa-bajnokság selejtezőkörében a válogatott a portugálok és az izlandiak mellett a szlovákokkal van egy csoportban. Az Eb-re a kilenc csoportgyőztes, továbbá a hat legjobb második jut ki, a házigazda csehek alanyi jogon résztvevők.

“Sok újoncot avattunk, az izlandiak sok lepattanót szedtek, de ma a győzelem volt a fontos. Szerdán jól kell játszanunk Portugáliában, és akkor nyugodtabban várhatjuk a folytatást” – értékelt Stefan Svitek szövetségi kapitány.

A csoport másik mérkőzésén:
Szlovákia-Portugália
56-43

A magyarok további programja:
szerda 21.00: Portugália-Magyarország
2016. február 20.: Magyarország-Szlovákia
2016. február 24.: Izland-Magyarország
2016. november 19.: Magyarország-Portugália
2016. november 23.: Szlovákia-Magyarország

– MTI –