Női kézilabda-vb – A nyolcaddöntő előtt könnyed győzelem Japán ellen

Triscsuk Krisztina (k), valamint a japán Macamura Anri (b) és Hara Nozomi a 22. női kézilabda világbajnokság A csoportjában vívott Magyarország - Japán mérkőzésen a dániai Herningben, a Jyske Bank Boxen Arénában 2015. december 11-én.
Triscsuk Krisztina (k), valamint a japán Macamura Anri (b) és Hara Nozomi a 22. női kézilabda világbajnokság A csoportjában vívott Magyarország - Japán mérkőzésen a dániai Herningben, a Jyske Bank Boxen Arénában 2015. december 11-én. - © MTI Fotó: Kovács Anikó
Budapest/Herning – A magyar válogatott 31-21-re legyőzte a japán csapatot a dániai női kézilabda-világbajnokság ötödik fordulójában, így az esti Dánia-Montenegró mérkőzés eredményétől függően csoportelsőként vagy -másodikként szerepelhet a nyolcaddöntőben.

Németh András szövetségi kapitány együttese a péntek délutáni találkozón szinte végig fölényben játszott, az ellenfélnek csak fellángolásai voltak. A pihenőre 17-11-gyel vonultak el a csapatok, és a folytatásban sem volt izgulni való.

A magyarok vasárnap vagy hétfőn játszanak a nyolcaddöntőben, s az is csak később derül ki, hogy melyik válogatottal.
Az olimpiai kvótaszerzés szempontjából a nyolcaddöntőnek van a legnagyobb jelentősége, ugyanis a győztes egészen biztosan részt vehet majd márciusban kvalifikációs tornán.

Eredmény, 5. forduló:

A csoport (Herning):

Magyarország-Japán 31-21 (17-11)

gól: Triscsuk 7/1, Zácsik 4, Tomori 3, Kovacsics 3, Szucsánszki 3, Görbicz 2, Planéta 2, Bódi 2, Szamoránsky 2, Kovacsicz 1, Erdősi 1, Mayer 1, illetve Fudzsi 6/2, Jokosima 4, Isitate 2, Honda 2, Hara 2, Macumura 2, Tanabe 1, Szunami 1/1, Kavamura 1

Az első három percben a japánoknál volt az előny, utána viszont érvényesült a papírforma. Felpörgött a magyar csapat, emberelőnyt harcolt ki, és a 8. percre 6-2-re ellépett. Az ázsiai gárda szakvezetője időt kért, de nem volt ellenszere a sokkal erősebb és magasabb magyarokkal szemben. Átlagban minden japán gólra hárommal válaszolt a Németh-csapat. Ez az arány akkor romlott le, amikor a kapitány a biztos vezetés tudatában időt kért, majd több poszton cserélt.

Triscsuk büntetőt rontott, a japánok pedig egymás után háromszor találtak be az amúgy jól védő Kissnek, s végül – noha 16-7-nél volt már kilencgólos is az előny – 17-11 lett az állás a szünetre.

A folytatásban beállt a 198 centiméteres Planéta, aki minden ellenfelénél két-három fejjel magasabb volt, így könnyedén került helyzetbe. A 43. percben, 23-13-nál kétszámjegyűre nőtt a különbség, ekkor a japán szövetségi kapitány időt kért, hogy rendezze a sorokat.
A záró tíz percben mindenki játéklehetőséget kapott.

A sikerrel jelenleg az élen áll csoportjában a magyar csapat, ám ha Montenegró pontot szerez este a dánok ellen, akkor a második helyen végez a hatosban.

“Amit mára elterveztünk, nagyjából sikerült véghezvinni – értékelt Németh András a Sport TV-nek. – Volt egy rossz 15 percünk, de előtte olyan előnyt szereztünk, hogy nem fért hozzá kétség, sima győzelmet aratunk.”


Később:

 • Szerbia-Tunézia 18.30
 • Dánia-Montenegró 20.45

B csoport (Naestved):

 • Angola-Kína 32-29 (15-11)

később:

 • Hollandia-Lengyelország 18.30
 • Svédország-Kuba 20.45

C csoport (Kolding):

 • Koreai Köztársaság-Argentína 29-22 (14-12)

később:

 • Brazília-Franciaország 18.15
 • Németország-Kongói DK 20.30

D csoport (Frederikshavn):

 • Puerto Rico-Kazahsztán 30-27 (18-14)

később:

 • Oroszország-Románia-18.15
 • Norvégia-Spanyolország 20.30

– MTI –