Nagyvilág

2007.09.29. 19:10

Digitalizál a British Library

<p>Több mint 100 ezer, eddig csak kutatók számára hozzáférhető XIX. századi könyvet tesz nyilvánossá digitalizálási programja segítségével a British Library.</p>

Az első 25 millió oldal betáplálásához körülbelül 2 évre lesz szükség, amennyiben sikerül naponta 50 ezer oldalnyi anyagot beszkennelni.

A könyvek teljes szövege kulcsszavakkal kereshető lesz a British Library honlapján a Microsoft Live Search keresőprogram segítségével, ami megkönnyíti az interaktivitást és a kutatók munkáját a jövőben.

A projekt egyik vezetője szerint olyan szerzők is hozzáférhetővé válnak így, akiket összesen csak egyszer adtak ki és feledésbe merültek. Ugyanakkor jogvédelmi okokból csak azok a szerzők kerülhetnek a digitalizálási projektbe, akik 1936 előtt hunytak el.

A brit nemzeti könyvtár több mint 25 millió kötetnyi könyvet, egy milliónál több hangfelvételt és 1840 óta az összes brit lapot őrzi polcain.

A digitalizálási program körülbelül 30 terabyte-nyi tárolóhelyet kíván.

A Google internetes keresőprogram eközben a világ 5 másik nagy könyvtára, a Stanford, a Harvard és a Michigan egyetemi könyvtárak valamint a New York-i közkönyvtár és az oxfordi Bodleain digitalizálásába segít be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!