Állatvilág

2020.01.01. 18:00

Denevérmentés a városban

A fagy beálltával a mályi madármentőknél visszatérő vendégek a sérült bőregerek.

Detzky Anna

A madármentő állomáson

Forrás: Magánarchívum

A városi életmódhoz az egyik legjobban alkalmazkodott állat a denevér, viszont a hideg idő különösen veszélyes lehet számára. Téli álmot alvó emlősként a panelrengetegben több minden megzavarhatja a szendergését, ami akár végzetes is lehet.

– Sok olyan hívást kapunk, amikor ablak- és ajtócseréknél vagy purhabozásnál a repedésekből kiesik egy-egy denevér. Ilyenkor először mindig a kormányhivatalt kell értesíteni, mert általában tömegével telelnek át ezeken a helyeken, és mi csak a jéghegy csúcsát látjuk. Ez ellen nem tudunk védekezni, viszont téli barlanglátogatások alkalmával odafigyelhetünk rá, hogy se vakuzással, se zseblámpával ne ébresszük fel a szunyókáló állatokat – mondta Lehoczky Krisztián, a mentőállomást működtető Mályi Természetvédelmi Egyesület elnöke.

Mind a 28 fajuk védett, ezért otthon csak engedéllyel lehet gondozni a sérült egyedeket.

Csak kesztyűben

– Házi gondozást csak akkor ajánlunk, hogyha nincs a közelben nemzeti park vagy mentőállomás. Az első és legfontosabb szabály, hogy a denevéreket csak kesztyűben szabad megfogni, mert harapnak és veszettek lehetnek. Mivel nyugalmi állapotban hibernálódnak, ezért ha megsérülnek, először melegre kell őket vinni, és megitatni. Egy kilyuggatott, papírkendővel bélelt cipősdobozban néhány napra elszállásolhatjuk, és a honlapunkon leírtak szerint táplálhatjuk, amíg visszaalszik – mondta az állatvédő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában