Helyi közélet

2015.02.04. 15:18

Közlemény - NAV: Az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetése

Miskolc - Egészségügyi szolgáltatási járulékot annak a belföldi magánszemélynek kell fizetni, aki nem biztosított és egészségügyi szolgáltatásra egyéb jogcímen, valamint uniós rendeletek és nemzetközi egyezmény alapján sem jogosult.

Miskolc - Egészségügyi szolgáltatási járulékot annak a belföldi magánszemélynek kell fizetni, aki nem biztosított és egészségügyi szolgáltatásra egyéb jogcímen, valamint uniós rendeletek és nemzetközi egyezmény alapján sem jogosult.

Belföldinek kell tekinteni többek között azt a magyar állampolgárt, aki Magyarországon bejelentett lakóhellyel rendelkezik. Amennyiben a magánszemély külföldi tartózkodásának ideje alatt kijelentkezik a belföldi lakóhelyéről, akkor Magyarországon egészségügyi szolgáltatási járulékot nem kell fizetnie.

Nem kell fizetnie abban az esetben sem, ha Magyarországon továbbra is bejelentett lakóhellyel rendelkezik, de EGT tagállam hatálya alá tartozik egészségbiztosítási szempontból.

Ha a belföldi személyre EGT tagállamban való tartózkodása alatt a hazai társadalombiztosítási szabályok vonatkoznak, vagy olyan nem EGT tagállamban tartózkodik, melynek nincs Magyarországgal szociális biztonságról szóló egyezménye, köteles egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni.

A járulék összege 2015. január 1-jétől 6 930 forint. Amennyiben a járulékfizetési kötelezettség nem áll fenn a naptári hónap egészében, akkor egy naptári napra 231 forintot kell számítani. A fizetési kötelezettség havi jellegű, melyet a tárgyhónapot követő hó 12-éig kell teljesíteni, így a januárit február 12-éig kell megfizetni.

Az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettséget 15 napon belül kell bejelenteni a Nemzeti Adó-és Vámhivatal-hoz a 15T1011-es számú adat- és változásbejelentő lapon.

Amennyiben a magánszemély olyan nem EGT országban szerez biztosítással járó jogviszonyt, amellyel van Magyarországnak kétoldalú szociális biztonságról szóló egyezménye, akkor az egyezmény alapján kell megállapítani, hogy keletkezik-e Magyarországon járulékfizetési kötelezettség.

A fenti rendelkezésekkel kapcsolatban bővebb tájékoztatás kérhető telefonon a NAV Általános Tájékoztató Rendszeren (06-40/42-42-42).

- Dr. Körtvélyesi Zsuzsanna, sajtóreferens, főosztályvezető -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában