Női kézilabda Eb – Középdöntőt ért a lengyelek elleni siker

Tomori Zsuzsanna (b) és a lengyel Karolina Kudlacz a magyar-horvát közös rendezésű kézilabda Európa-bajnokság A csoportjában játszott Magyarország - Lengyelország találkozón a győri Audi Arénában 2014. december 9-én.
Tomori Zsuzsanna (b) és a lengyel Karolina Kudlacz a magyar-horvát közös rendezésű kézilabda Európa-bajnokság A csoportjában játszott Magyarország - Lengyelország találkozón a győri Audi Arénában 2014. december 9-én. - © MTI Fotó: Kovács Anikó
Győr, 2014. december 9., kedd (MTI) – A magyar válogatott bejutott a 12-es középdöntőbe a magyar-horvát rendezésű női kézilabda Európa-bajnokságon, miután a győri csoport keddi, második fordulójában 29-23-ra legyőzte a lengyel csapatot.

Az első félidőben jól játszottak a hazaiak, fokozatosan húztak el. A védekezésük remek volt, s a támadójátékuk is csak öt percre akadozott. A 39. percben aztán már kétszámjegyű volt az előny (20-10). A folytatásban változatlanul sok hibával játszott a rivális – igaz, a biztosan vezető magyarok is leeresztettek -, így esélye sem volt felzárkózni.

A magyarok és a spanyolok csütörtökön már azért küzdenek egymás ellen, hogy ki visz magával több pontot a debreceni középdöntőbe, míg a lengyelek és az oroszok a továbbjutásért csatáznak ki-ki meccsen.

A csoport, 2. forduló:

Magyarország-Lengyelország 29-23 (14-7)

Győr, Audi Aréna, 3500 néző, V: Opava, Valek (cseh)

Gól: Tomori 6, Mayer 6, Triscsuk 4/2, Kovacsics 4/1, Szucsánszki 3, Planéta 2, Erdősi 2, Szamoránsky 1, Bódi 1, illetve Kudlacz 7/4, Niedzwiedz 3, Siodmiak 3, Zalewska 2, Wojtas 2, Stachowska 1, Gega 1, Kocela 1, Pielesz 1, Drabik 1, Kulwinska 1


A lengyelek a nyitó napon kikaptak a spanyoloktól, míg a magyarok döntetlent játszottak az oroszokkal, így abban a reményben vágott neki a mérkőzésnek Németh András szövetségi kapitány együttese, hogy ha nyer, akkor biztos középdöntős.

A vadonatúj, 5000 férőhelyes arénában nem volt telt ház, ám a 3500 néző így is remek hangulatot teremtett.

Kemény védekezéssel nyitott mindkét csapat, sokat kellett járatni a labdát egy-egy lövőhelyzethez. A kapusok, Kiss és Prudzienica is jól kezdtek, így nem volt meglepő, hogy nyolc percig csak két-két gól esett. A vendégektől Kudlacz, a hazaiaktól Szucsánszki lőtt pontosan.

Ahogy összeállt a hazai védőfal, és a támadójáték is beindult, sikerült ellépniük a magyaroknak. A 14. percben, 7-3-nál időt kértek a lengyelek, mert addig csak Kudlacz talált be közülük. Triscsuk kiállítása alatt, vészkapussal megtámogatva, sikerült tovább növelni a különbséget, igaz, megszakadt a lengyelek kilenc percen át tartó gólszünete, mert az átlövő Bulath – a kapuba berohanva – nem tudott védeni.

Tomori változatlanul igazi vezér volt, jól védekezett, támadásban pedig szórta a gólokat, a 20. percben, 11-5-nél már ötödször volt eredményes. Teljes volt a lengyelek bizonytalansága, csak néha tudtak áthatolni a védelmen, igaz, lassan az ő faluk is stabilizálódott. Ezt látva Németh a 25. percben, 12-7-nél időt kért. Az Eb-újonc Erdősi négyperces gólcsendet zárt le, és végül a szünetig hétgólossá nőtt a hazai előny.

A fordulást követően Siodmiak két góllal mutatkozott be, de nem volt ok az aggodalomra, Stachowska kiállításakor ugyanis minden addiginál nagyobb lett a különbség. A 37. percben, 19-10-nél a vendégek kénytelenek voltak rendezni soraikat, mert nagyon hézagosan védekeztek. Ám nem sok minden változott, ráadásul Wojtast is kiküldték a cseh bírók. A 39. percben 20-10-re módosult az állás, majd egy 4-1-re elveszített szakaszt Németh zárt le időkéréssel.

Planétát gólja után kiállították, azonban a lengyelek változatlanul sok hibával játszottak, csak fellángolásaik voltak. Az utolsó tíz perc 25-18-ról indult, Bíró pedig ziccert fogott bravúrral. A hajrában a magyarok elkényelmesedtek – negyedóra alatt kaptak annyi találatot, mint előtte 40 perc alatt -, sok labdát szórtak el, így meg kellett elégedniük a hatgólos sikerrel.

Így látták a meccset

Németh András a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az első félidő védekezése meghatározta a mérkőzés kimenetelét.

“Teljesen elbizonytalanítottuk a lengyel támadókat, és így a mi gyors játékunk érvényesült. A második félidő talán azért nem sikerült, mert a játékosaim nem vették figyelembe, hogy az ellenfélnek már nincs veszíteni valója, ezért bátran játszhat. Értékesnek tartom ezt a győzelmet, mert a csapatomnak ez volt az első sikere világversenyen” – fogalmazott a magyar kapitány.

Hozzátette: most már biztos, hogy két helyszínen ott lesznek, és mostantól azért harcolnak, hogy ott legyenek a harmadik városban, Budapesten is, azaz a legjobb hat közé kerüljenek.

Kim Rasmussen, a lengyel válogatott dán szövetségi kapitánya szerint túl könnyen adták oda ezt a győzelmet a magyaroknak: “Sok labdát szórtunk el, és a szabad labdákat is gyakran a hazai csapat szerezte meg. Sajnos nem azt játszottunk, amit elterveztünk.”

Tomori Zsuzsanna csapatkapitány azt mondta, az oroszok elleni nyitómérkőzésen még érezte a nyomást a csapaton, most viszont sokkal felszabadultabban játszottak, így több minden sikerült, különösen az első félidőben.

“Remélem, a spanyolok ellen is ilyen elszántsággal játszunk, az nagyon fontos és nagy meccs lesz” – tette hozzá.
A hozzá hasonlóan hatgólos Mayer Szabina szerint már az első félidőben eldőlt az összecsapás: “Addig minden jó volt. Utána pedig én kaptam jó labdákat a társaimtól, örülök, hogy éltem a lehetőséggel.”

Eredmények és tabellák/h2>

Az A csoport másik mérkőzésén:

 • Spanyolország-Oroszország 25-24 (13-14)

Az állás:

 1. (és már középdöntős) Spanyolország 4 pont,
 2. (és már középdöntős) Magyarország 3,
 3. Oroszország 1,
 4. Lengyelország 0

A csoportból az első három helyezett jut a debreceni középdöntőbe.

Vasárnap játszották:

 • Magyarország-Oroszország 29-29
 • Spanyolország-Lengyelország 29-22

Csütörtökön játsszák:

 • Oroszország-Lengyelország 18.15
 • Magyarország-Spanyolország 20.30

B csoport (Debrecen):

 • Norvégia-Ukrajna 34-23 (17-13)
 • Románia-Dánia 29-29 (16-12)

Az állás:

 1. (és már középdöntős) Norvégia 4 pont,
 2. (és már középdöntős) Dánia 3,
 3. Románia 1,
 4. Ukrajna 0