Friss hírek

2009.11.12. 10:44

Az ausztrál belügyminiszter szerint Zentai Károly kiadható Magyarországnak

<p>Ausztrália engedélyezte Zentai Károly (Charles Zentai) Magyarországnak való kiadatását - jelentette be csütörtökön az ausztrál belügyminiszter. Brendan O Connor hozzátette, hogy a 88 éves Zentainak két hónapja van arra, hogy fellebbezzen a döntés ellen.</p>

A miniszter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kiadatás jóváhagyása nem jelenti automatikusan Zentai bûnösségét. "Annak az eldöntése volt, hogy Zentai úr az ausztráliai kiadatási szabályokkal és a nemzetközi kötelezettségvállalásokkal összhangban átadható-e Magyarországnak" - fogalmazott O Connor.

Zentai Károly a gyanú szerint a II. világháború idején, 1944-ben Budapesten két katonatársával együtt megölte Balázs Pétert, mert a 18 éves fiatalember nem viselte a zsidók megkülönböztetésére elõírt sárga csillagot. A feltevések szerint Zentai a náci Németországgal szövetséges magyar hadsereg tagjaként követte el a gyilkosságot. A háború után Ausztráliába emigrált férfi tagadta a vádat, és az elmúlt idõszakban számos lehetõséget megpróbált, hogy elkerülje a kiadatást.

Zentai Károlyra 2004-ben bukkantak a háborús bûnösök felkutatására specializálódott Simon Wiesenthal Központ nácivadászai. Kiadatási kérelmét 2005-ben juttatta el a magyar külügyminisztérium az illetékes ausztrál hatóságoknak. A Perth-ben élõ Zentai mostanáig különbözõ kérelmek segítségével sikeresen elkerülte a kiadatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!