Női elnöke lett Brazíliának

Ahogy az várható volt, történetében először női elnöke lett Brazíliának. A vasárnapi választásokon Dilma Roussef a szavazatok 56 százalékát szerezte meg.

A brazil választási bizottság a szavazatok 99 százalékának feldolgozása után bejelentette, hogy Dilma Roussef nyerte meg az elnökválasztást Brazíliában. Vetélytársa, a Szociáldemokrata Párt jelöltje, José Serra 44 százalékot szerzett. Ez már a második forduló volt, miután a csaknem egy hónappal ezelőtt tartott első körben Roussef három százalékkal kevesebbet szerzett a szükségesnél. A megválasztott elnökasszony vasárnap esti győzelmi beszédében kijelentette, hogy legfontosabb célja a szegénységben élő 20 millió brazil helyzetének javítása.

A bolgár bevándorló apától és brazil anyától származó Roussef marxista gerillából lett közalkalmazott, majd miniszter Lula kormányában. A rákbetegségből felépült politikust elszántsága és ostobaságot nem tűrő modora miatt “Vasladynek” is nevezik hazájában. Kampányában azt ígérte, hogy folytatja elődje – és mentora – politikáját, amely egyszerre biztosított fiskális stabilitást, és adott szociális juttatásokat a 135 millió lakosú ország szegényei számára. Lula évei alatt Brazília a világ nyolcadik legnagyobb gazdaságává nőtte ki magát. A rendkívül népszerű politikus azonban már kétszer betöltötte az elnöki posztot és az alkotmány értelmében többször nem indulhatott a tisztségért.
– Független Hírügynökség –