Nógrádi vonatbaleset – Mentők: 21-en sérültek meg

Akt.:
Acsa, 2015. augusztus 16. Az egyik sérültet kísérik a mentők Acsa-Erdőkürt és Nógrádkövesd állomás között, ahol két vonat összeütközött 2015. augusztus 16-án reggel. A balesetben 17 ember könnyebben, kettő viszont súlyosan megsérült. A sérültek között van az egyik mozdonyvezető is.
Acsa, 2015. augusztus 16. Az egyik sérültet kísérik a mentők Acsa-Erdőkürt és Nógrádkövesd állomás között, ahol két vonat összeütközött 2015. augusztus 16-án reggel. A balesetben 17 ember könnyebben, kettő viszont súlyosan megsérült. A sérültek között van az egyik mozdonyvezető is. - © MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Budapest, 2015. augusztus 16., vasárnap (MTI) – Huszonegy sérültet vittek kórházba azt követően, hogy összeütközött két vonat az Aszód-Balassagyarmat vonalon vasárnap reggel – tájékoztatta az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) sajtóügyeletese az MTI-t. A balassagyarmati kórházban 14 sérültet, a váciban hatot, a fővárosi Honvédkórházban pedig egy embert láttak el.

Tóth Karolina közölte, hogy tizenkilenc ember könnyű sérüléseket, jellemzően zúzódásokat szenvedett, egy középkorú férfinak viszont eltört a lába, egy ugyancsak középkorú nőnek pedig a bordája törött el. Az OMSZ nyolc autót és két helikoptert vetett be a mentés során; a sérülteket Balassagyarmatra, Budapestre és Vácra szállították kórházba – mondta a referens.

Az Aszódról Balassagyarmatra tartó motorvonat reggel fél kilenc körül ütközött össze a vele szemben közlekedő szerelvénnyel. A két vonaton összesen 30-40-en utaztak.

Csonka Csaba, a balassagyarmati Kenessey Albert kórház traumatológiai osztályának főorvosa az M1 aktuális csatorna műsorában elmondta, hogy 14 sérültet láttak el az intézményben, 12-őt a mentők vittek be, 2-en pedig saját autóval érkeztek. A sérülések többsége zúzódás és vágott seb volt, egy esetben állapítottak meg csonttörést. Az emberek zöme úgy sérült meg, hogy az ütközéskor átrepült a szemben lévő ülésre és oda ütötte be magát.

Ugyanakkor az utasok elmondták, hogy a baleset előtt a kalauz figyelmeztette őket az ütközésre, ezért sokan megkapaszkodtak. Amennyiben ez nem történik meg, vélhetően még több volna a sérült. Több beteget megfigyelésre benntartottak az intézményben – mondta az orvos.

A váci Jávorszky Ödön Kórházba hat sérültet vittek a baleset helyszínéről a mentők, de nem sokkal később mindannyian hazatérhettek – közölte a Pest megyei intézmény szóvivője vasárnap délután az MTI-vel. Tari Adrienn tájékoztatása szerint a hozzájuk érkezettek könnyebb sérüléseket szenvedtek, jellemzően rándulások, zúzódások miatt látták el őket.

A budapesti Honvédkórház sajtóügyeletének közlése szerint egy embert mentőhelikopterrel szállítottak be az intézménybe könnyű végtagsérüléssel, ellátása vasárnap délután még zajlott.

Az M1 aktuális csatornának többen is nyilatkoztak a balesetben érintett vonatok utasai közül. Egyikük elmondta, hogy a mozdonyvezető átszaladt a vagonon és azt kiáltotta: mindenki kapaszkodjon. Először “lassított a vonat, dudált a vezető, kiugrott a fülkéből, és figyelmeztetett minket” – emlékezett.

Egy másik utas azt mondta, az ütközés pillanatában a feje nekivágódott a háta mögött lévő falnak, majd összefejelt a vele utazó barátnőjével. Közben csöngött a füle a csattanástól.

– MTI –


vonat2

Összetört vonatok az Aszód-Balassagyarmat vonalon, Acsa-Erdőkürt és Nógrádkövesd állomás között, ahol két vonat összeütközött 2015. augusztus 16-án reggel. A balesetben 17 ember könnyebben, kettő viszont súlyosan megsérült. A sérültek között van az egyik mozdonyvezető is. | MTI Fotó: Mihádák Zoltán


Nógrádi vonatbaleset – MÁV-szóvivő: még nem zárult le a vizsgálat

Budapest, 2015. augusztus 16., vasárnap (MTI) – Még nem zárult le a vizsgálat, ám az biztos, hogy az egyik vonat vezetője az írásbeli rendelkezés ellenére úgy indult tovább a kijelölt Acsa-Erdőkürt állomásról, hogy nem várta be a szemben közlekedő vonatot – jelentette ki a MÁV szóvivője vasárnap az M1 aktuális csatorna műsorában a vasárnap délelőtti vonatbalesetről. tovább »

Nógrádi vonatbaleset – A szakszervezet szerint évente tízszer van hasonló vészhelyzet

Budapest, 2015. augusztus 16., vasárnap (MTI) – A Vasutasok Szakszervezete (VSZ) szerint csak a szerencsének köszönhető, hogy nem történik gyakrabban a nógrádihoz hasonló vonatbaleset, ugyanis évente legalább tízszer van hasonló vészhelyzet. tovább »

Nógrádi vonatbaleset – Tömegszerencsétlenséget okozó veszélyeztetés miatt nyomoz a rendőrség

Budapest, 2015. augusztus 16., vasárnap (MTI) – A rendőrség tömegszerencsétlenséget okozó vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetése miatt rendelt el nyomozást a vasárnap délelőtti Nógrád megyei vonatbalesettel kapcsolatban – olvasható a police.hu portálon. tovább »

Nógrádi vonatbaleset – Vizsgálat: nem várta be a kijelölt helyen az egyik szerelvény a másikat

Budapest, 2015. augusztus 16., vasárnap (MTI) – Nem várta be a kijelölt helyen, Acsa-Erdőkürt állomáson az Aszódról induló motorvonat a Balassagyarmat felől érkező szerelvényt, emiatt történt a vasárnap reggeli, több mint húsz ember sérüléséhez vezető baleset – állapította meg a Közlekedésbiztonsági Szervezet (KSZ) vizsgálata. tovább »

Két vonat összeütközött az Aszód-Balassagyarmat vonalon

Budapest, 2015. augusztus 16., vasárnap (MTI) – Tizenkilenc ember megsérült, amikor összeütközött két vonat vasárnap reggel az Aszód-Balassagyarmat vonalon – tájékoztatta az MTI-t a Mávinform sajtóügyeletese. tovább »