Nógrádi kötvénybõl MR-készülék

Két évvel ezelõtti kötvénykibocsátásából finanszírozza beruházásait a Nógrád Megyei Önkormányzat, legújabb kórházfejlesztési pályázatuk 150 milliós önrészét a napokban tették letétbe – hangzott el az önkormányzat salgótarjáni sajtótájékoztatóján, csütörtökön.

Bercsényi Lajos, a salgótarjáni Szent Lázár Nógrád Megyei Kórház igazgatója elmondta: MR-vizsgálati berendezésre, valamint új sterilizálóra és laborvizsgálati mûszerekre pályáznak a Regionális Egészségügyi Tanács támogatásával. Az épületbõvítéssel is együtt járó beruházás másfél milliárd forintba kerül, s a tervek szerint 2012. december 31-én végeznek a munkálatokkal. Jelenleg MR-vizsgálatra nincs lehetõség Nógrád megyében, a salgótarjáni súlyponti kórházból is Egerbe, illetve Budapestre kell utazniuk ezért a betegeknek.

A megye demográfiai helyzetérõl Bercsényi Lajos közölte: harminc éve a lakosságnak mindössze 12%-a volt 60 év feletti, mára ez a szám 21%-ra nõtt. Az idõskorúak arányának növekedésével a szegénység is egyre nagyobb mértékeket öltött Nógrádban, s mindkét folyamat egészségügyi kockázatokat növel. A gyógyítás feltételrendszerének biztosítása ezért kiemelt feladat ebben a régióban. Pénteken Székely Tamás egészségügyi miniszter is látogatást tesz az intézményükben – tette hozzá a kórházigazgató.

A Nógrád megyei kórház fejlesztésére a rendszerváltás óta több mint 9 milliárd forintot fordítottak, meghatározóan címzett állami támogatásból. A legújabb, 1,5 milliárd forintos beruházáshoz a szükséges 10% önrészt a két évvel ezelõtti kötvénykibocsátásából finanszírozzák. Becsó Zsolt, a Nógrád Megyei Önkormányzat elnöke közölte: ez a fedezete több uniós pályázatuknak, így a hollókõi félmilliárd forintos falufejlesztési programnak, a salgótarjáni bányamúzeum külszíni részei átalakításának és a megyei múzeum retro-múzeummá alakításának is.