Nógrád megye önkormányzatánál tíz százalék feletti a mûködési hiány

A Nógrád megyei önkormányzat idei költségvetésében 1,4 milliárd forint a mûködési hiány, amit hitelfelvétellel kompenzálnak. A közgyûlés elnöke pénteken egy sajtóbeszélgetésen jelentette be: 59 dolgozót elbocsátanak el az intézményeikbõl.

Becsó Zsolt, a Nógrád megyei közgyûlés elnöke a túlélés esztendejének nevezte 2010-et. Közölte: az önkormányzat a fennállása óta elõször kényszerül a mûködéshez hitelfelvételre. Az eladósodott önkormányzatnál a mûködési hiány a költségvetés 10%-át is meghaladja. Az okokról az elnök elmondta: az elmúlt három évben összesen másfél milliárd forinttal csökkent az állami támogatás mértéke, miközben a feladataik nem változtak: jelenleg is a megye legnagyobb foglalkoztatója a megyei önkormányzat, oktatási, szociális, illetve egészségügyi intézményeikben 2400 fõnek adnak munkát, s közvetlenül ötezer fõnek az ellátását biztosítják.

Az idei kormányzati megszorítások miatt a megyei önkormányzattól 648 millió forinttól esik el. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a megyei önkormányzatokat kizárták az önhibájukon kívül hátrányos helyzetû települések támogatásából, miközben Nógrád hat kistérségébõl három a leghátrányosabb helyzetûek között szerepel.

A megyei önkormányzatnak ugyan van még néhány mobilizálható vagyontárgya, és az eladásukból befolyó bevétellel enyhíthetnék a mûködési problémákat, de az ingatlanokra, a berekfürdõi faházakra vagy a salgótarjáni – immár kiürített – tüdõgondozó-épületre nincs kereslet. Az intézmények megszorítási csomagjának összegzésekor eldõlt az is, hogy 59 fõvel csökkentik az alkalmazottak létszámát, ami a 22,5%-os munkanélküli statisztikával regisztrált vidéken sokak esetében megoldhatatlan helyzet elé állítja az utcára kerülõket.

Fejlesztései pályázatikhoz egyedül a másfél évvel ezelõtti kötvénykibocsátás biztosít alapot, ebbõl a salgótarjáni Bányamúzeum föld feletti részének megújítását, a föld alatti járatok, valamint a Történeti Múzeum fejlesztését, a világörökségi Hollókõ ófalujának idegenforgalmi fejlesztéseit, a Balassagyarmatra tervezett, Madách és Mikszáth hagyatékának helyet adó, illetve kutatóközpontként mûködõ Nógrádi Identitás Ház, valamint a megyei kórház szerkezetátalakítását, és az intézmény sürgõsségi osztályának fejlesztését indítják el.