NOE: Járjon a kiskorúak után is szavazati jog

A kiskorúak után járó szavazati jog bevezetését kéri nyílt levelében az Országgyűléstől a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE). Az egyesület a választókerületek kialakításakor az állampolgárok és nem a választópolgárok létszámát venné alapul.

A NOE keddi nyílt levelében azzal érvel, hogy a törvényes képviselő szülőnek minden ügyben joga van képviselni a kiskorú gyermekét, kivéve a politikai képviseletét és az országgyűlési választásokat, a népszavazásra feltett, a jövőt, a gyermeke jövőjét is meghatározó kérdéseket.

Az egyesület álláspontja szerint a mindenkori hatalom bármely intézkedést hoz az aktív korúak javára, megannyi szavazatot nyer vele. Jelenleg, ha a döntéshozó a kiskorú gyermekek, a gyermeknevelés előnyére változtat, ez csak sokkal kevesebb szavazattal kecsegtet. Amikor a jövőről is dönteni kell, egy hatgyermekes szülő szavazata pontosan annyit ér, mint egy gyermektelené.

Célszerű az lenne, ha a választókerületek kialakításakor nem az ott élő választópolgárok, hanem az ott élő állampolgárok létszámát vennénk alapul – olvasható a nyílt levélben. Az egyesület szerint előrelépést hozna a népesedéspolitikai szempontokat is kellő súllyal kezelő társadalompolitika kialakítása érdekében, ha a törvényes képviselő szülők kiskorú gyermekeik nevében is gyakorolhatnák a politikai jogokat, a szavazati jogot. Ennek a NOE véleménye szerint a legegyszerűbb módja, ha a kiskorú gyermekek is bekerülnek a választói névjegyzékbe a törvényes képviselő nevének és adatainak feltüntetésével, és a törvényes képviselő szülők képviselhetik gyermekeiket politikai kérdésekben is.Sporthírek